Travel retail, wat is dat precies?

Travel-retail

Je hebt misschien wel eens van het woord ‘retail’ gehoord, maar wat is travel retail dan precies? Het is een term die niet heel vaak voorbij komt maar desondanks is het een grote wereld waar je misschien te weinig van weet. In dit artikel lees je meer over wat travel retail precies is. 

Wat is travel retail?

Retail is een Engelse term, in het Nederlands verstaan we hier detailhandel onder. Het is een erg breed begrip en retail is in principe de tussenschakel tussen de producent van een product en de consument. Maar wat is travel retail dan? Travel retail is retail dat zich met name richt op luchthavens, vliegtuigen, veerboten, winkels aan de grens en cruiseschepen.

Vroeger ging men vaak met de auto op vakantie als men al op vakantie ging, tegenwoordig is dat anders. Veel mensen, jong of oud, nemen steeds sneller het vliegtuig naar hun favoriete vakantieland. Met het vliegtuig gaat het toch een stukje sneller en daarnaast is het ook nog eens erg comfortabel. Wanneer je voor het boarden op het vliegveld aan het wachten bent zijn er vaak allerlei soorten winkeltjes waar je even kunt rond snuffelen of je laatste benodigdheden kunt scoren. Deze winkels op de luchthavens vallen onder travel retail. 

Een groeiende markt

Travel retail is een markt die alsmaar groter wordt en steeds meer groeit. Dit komt omdat mensen vaker met het vliegtuig of met een luxe boot op vakantie of zakenreis gaan. Daarnaast hebben mensen simpelweg steeds meer te besteden en is er ook meer aanbod dan vroeger, dan maakt het allemaal erg aanlokkelijk om in de winkeltjes op de luchthaven of op een cruiseschip spullen te kopen. Naast dat we meer de besteden hebben zijn de koopmogelijkheden op luchthavens of cruiseschepen ook enorm uitgebreid. Het is niet meer dat ene kleine winkeltje, inmiddels zijn het volledige winkelcentra waar je alles kunt kopen wat je nodig hebt. 

De luchthavens is de grootste inkomstenbron binnen de travel retail, hier wordt het meeste verkocht en dit groeit ieder jaar steeds verder. Een van de redenen dat mensen graag producten kopen op luchthavens is dat je op veel luchthavens spullen kunt kopen waar weinig of geen belasting over gerekend wordt, dit is dus goedkoper en fijn voor de portemonnee.