Tuinieren in de zomer: welke klussen kun je nu doen?

pioenrozen

De zomer is aangebroken, de tijd dat je volop kunt genieten van je tuin. Toch is er ook in deze periode nog meer dan voldoende te doen in de tuin en is het juist nú de tijd om wat extra aandacht aan je planten te geven. Zo kun je nog meer van je tuin genieten. In dit artikel vertel ik je precies welke tuinklussen in de zomer extra belangrijk zijn. 

Geef je planten extra aandacht

In de zomer kan het erg warm worden, ook in ons koude kikkerlandje. Je tuin kan daarom wel een beetje extra hulp gebruiken, zeker als het voor een langere periode erg droog is. Zorg dan ook dat je op de warme dagen je planten voldoende water geeft. Het beste is om dit ‘s avonds te doen als de zon onder is. Wanneer je dit namelijk in de volle zon doet, dan verdampt een groot gedeelte van de water. Natuurlijk moet je ze niet té veel water geven, maar ook zeker niet te weinig. Wanneer je ze namelijk te weinig water geeft, dan komt het water niet bij de diepste wortels. Ook die willen graag water. Het beste is dan ook om de planten flink veel water te geven met een sproeier. Heb je geen zin om dit zelf te doen, dan zijn hier ook beregeningspompen voor waardoor je de bewatering kunt automatiseren. 

Welke planten snoeien?

Iedere plant heeft zijn eigen periode waarin hij het beste gesnoeid kan worden. Dit heeft te maken met de periode waarin de plant rust en wanneer deze juist in de groei is. Het is belangrijk je aan de snoeiperiode te houden. Dit kun je heel makkelijk vinden door op het internet naar de naam van de plant te zoeken in combinatie met het woordje ‘snoeien’. In de zomermaanden juli en augustus kun je onder andere de volgende planten snoeien: 

  • Fruitbomen
  • Blauwe regen
  • Bomen en struiken
  • Rozen
  • Lavendel
  • Eenjarige planten

Door je planten in de juiste periode te snoeien zorg je ervoor dat ze weer fris en fruitig verder kunnen groeien en dat ze hun vorm behouden. 

Onkruid verwijderen

En dan de laatste, meest vervelende klus in de zomer: onkruid verwijderen. Door de combinatie van veel zon en regen groeit het onkruid in je tuin in de zomer waarschijnlijk als kool. Om te voorkomen dat je binnenkort in een jungle tuin zit is het belangrijk om het onkruid zo snel mogelijk te verwijderen en dit bij te houden. Hoe frustrerend het ook kan zijn, het is toch het slimst om iedere stukje onkruid meteen te verwijderen als je het ziet verschijnen.