Vloer mogelijkheden bij een totale verbouwing

vloer

Ga je binnenkort beginnen met een totale verbouwing of herinrichting van het interieur? De vloer is dan een van de eerste onderdelen die vaak aangepakt wordt. De vloer is een centraal onderdeel van het interieur en bepaalt voor een groot deel de uitstraling. Het kiezen van een nieuwe vloer gaat echter niet over één nacht ijs. Wij hebben de belangrijkste soorten vloeren op een rijtje gezet om je alvast op weg te helpen.

Keep it basic: de houten vloer

Houd je ervan om het interieur zo natuurlijk mogelijk te houden? Dan is een houten vloer waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Er zijn tegenwoordig steeds meer houten vloeren verkrijgbaar die onbewerkt zijn of onbewerkt lijken te zijn. Dit geeft een prachtige natuurlijke uitstraling. De meest populaire soort hout om te gebruiken is eikenhout. Eiken houten vloeren worden al sinds jaar en dag toegepast in zowel traditionele als moderne woningen.

Weinig tijd? Ga voor laminaat

In de meeste Nederlandse huishoudens ligt er laminaat op de vloer. De reden daarvoor mag geen verrassing zijn. Laminaat is een van de meest betaalbare vloeroplossingen. Bovendien is het tegenwoordig eenvoudig om een laminaatvloer te krijgen die eruit ziet als een echte houten vloer. Laminaat is daarnaast tamelijk eenvoudig in onderhoud. Laminaat is echter niet een erg stevig materiaal waardoor het wel gauw beschadigd kan raken. In de meeste gevallen kiest men voor laminaat als oplossing voor een aantal jaar, daarna moeten sommige delen vaak vervangen worden of kiest men weer voor een nieuwe vloer. 

Een praktische oplossing: gietvloeren

Wanneer men een nieuwe vloer aanschaft is het ook verstandig om wat verder vooruit te kijken. Hoe zit het met het onderhoud van de nieuwe vloer? Net als de meeste mensen houd je er ongetwijfeld niet van om veel schoon te hoeven maken. In dat geval is de gietvloer een uitstekende oplossing. Dit is een kunststof vloer die in één keer gegoten wordt. De kunststof epoxyhars wordt keihard en de gietvloer gaat daardoor ook zeer lang mee. Doordat een gietvloer geen naden, voegen of randen bevat is het onderhoud makkelijker dan met welke soort vloer dan ook.

Veelzijdigheid met een PVC vloer

Ben je op zoek naar een vloer waar je alle kanten mee uit kunt? Kijk dan eens naar een PVC-vloer. PVC is een uitstekend materiaal om op de vloer te gebruiken omdat het lang meegaat en gemakkelijk schoon te maken is. Een PVC-vloer heeft een beschermende toplaag waardoor de vloer niet gauw slijt of versleten raakt. Tegenwoordig is het bovendien mogelijk om met een PVC ook gewoon de uitstraling van een houten vloer of een betonvloer te creëren. PVC is in namelijk in alle kleuren af te werken.

Terug van weggeweest: de visgraat vloer

Een soort vloer die weer helemaal terug komt is de visgraat vloer. Het verrassende en natuurlijke effect van een visgraat vloer zorgt ervoor dat steeds meer mensen dit type ondergrond in een interieur willen toepassen. Het zigzagpatroon van een visgraat zorgt ervoor dat een ruimte meer diepgang krijgt en daardoor groter lijkt. Het aanbrengen en eventueel vervangen van een visgraat vloer is bovendien zeer eenvoudig aangezien het gehele systeem werkt met planken die in elkaar geklikt kunnen worden.

Welke soort het meest geschikt is in jouw situatie hangt daarom van de wensen en eisen af. En de uitstraling van je nieuwe interieur natuurlijk. Houd er rekening mee dat de vloer vervangen of te renoveren een van de belangrijkste onderdelen is van een totale verbouwing. Een nieuwe vloer kiezen doe je daarom door je goed te oriënteren op alle mogelijkheden en deze af te wegen voor je interieur..