Waar moet je op letten bij het aanschaffen van LED verlichting voor een parkeergarage?

Goede verlichting is een heel belangrijk onderdeel van de parkeergarage. Omdat het daglicht beperkt is, wordt op de parkeerterreinen veel kunstlicht gebruikt. Deze verlichting moet aan hoge normen voldoen. Door de hoge dagelijkse bedrijfstijd is verlichting een van de grootste kostenfactoren in een parkeergarage.

LED verlichting is de meest ideale oplossing voor parkeergarages. De verlichting gaat heel lang mee dankzij de levensduur van 50.000 uur. Als de verlichting 24 uur per dag brandt, heeft de verlichting nog steeds een levensduur van meer dan 5 jaar. Bovendien is het energieverbruik van LED verlichting zeer laag. In het verleden werden vooral TL lampen gebruikt. Overschakelen op LED verlichting parkeergarage kan tot 70% aan besparing opleveren, waardoor het een slimme keuze is. Maar waar moet je nu precies op letten als je besluit om LED verlichting voor een parkeergarage aan te schaffen? Dat lees je hieronder.

De warmte van de verlichting

Neutraal wit (840) is de meest gebruikte kleur in parkeergarages. Deze kleur is erg helder en zorgt voor voldoende zicht. Je kunt ook voor koel wit kiezen. Deze kleur lijkt op daglicht en heeft een hogere lichtopbrengst. Koel wit is zuiver wit zonder gele tint, maar kan soms wel een beetje koud lijken. Daarom kiest men meestal voor neutrale wit voor de LED verlichting parkeerterrein

Waterdichte LED TL verlichting

Verreweg de meest voorkomende keuze voor parkeerterreinen zijn waterdichte lampen. Vanwege de hoge luchtvochtigheid zijn waterdichte lampen een slimme keuze om de levensduur van de verlichting te verzekeren. De verlichting wordt op deze manier niet door vocht aangetast, waardoor de verlichting niet vroegtijdig vervangen hoeft te worden. 

De veiligheid van de verlichting

De veiligheid in een parkeergarage is een belangrijke kwestie. Omdat parkeergarages meestal donkere ruimten zijn, is het heel belangrijk dat er weinig schaduwrijke plekken zijn die tot donkere hoeken kunnen leiden. Dit kan ertoe leiden dat voetgangers die niet op het trottoir lopen genegeerd worden, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Kies daarom altijd voor LED verlichting die rekening houdt met de veiligheid in een parkeergarage.

Kies bijvoorbeeld voor LED verlichting van Prolumia.nl met een groot bereik, zodat het licht breed verspreid wordt, goed overlapt en voorkomt dat er schaduwplekken ontstaan. Zorg er daarnaast ook voor dat de nooduitgangen door de verlichting duidelijk zijn, ook wanneer er een stroomuitval is. Kies bijvoorbeeld voor LED noodverlichting dat nog tot 3 uur lang na een stroomstoring blijft branden.