Zelf meubels maken: 3 tips

loungebank

Ben je erg handig en heb je wat extra tijd om handen? Dan is het misschien een leuk idee om zelf meubels te maken. Dit is niet alleen erg leuk om te doen, maar ook nog eens erg fijn om je interieur een boost te geven. Af en toe een beetje vernieuwing aanbrengen is alles wat je nodig hebt om de ruimte stijlvol en sfeervol te maken. Maar waar denk je eigenlijk aan als je zelf meubels maakt? Hoe zorg je ervoor dat dit daadwerkelijk een succes is?

1. Haal alle benodigdheden in huis

Natuurlijk begin je met inspiratie zoeken. Online vind je talloze standaard bouwtekeningen waar je gebruik van kunt maken. Is dit de eerste keer dat je zelf een meubelstuk maakt? Begin dan met iets kleins en relatief gemakkelijks. Zo kan je eerst oefenen voordat je aan het grote werk begint. Vervolgens is het tijd om benodigdheden te shoppen. Denk hierbij zeker niet alleen aan hout, maar ook aan online meubelbeslag kopen zoals handgrepen, knoppen of scharnieren. Zo is het meubelstuk zowel functioneel als stijlvol.

Zorg ervoor dat je echt alles (plus wat extra) in huis hebt voordat je aan de klus begint. Het laatste wat je wil is dat je tijdens de klus er nog uit moet om wat te kopen. Houd er ook rekening mee dat je voor de klus wellicht gereedschap nodig hebt wat je nu niet in huis hebt. Als dit echt om uit te proberen is, wil je waarschijnlijk niet gelijk zelf allemaal gereedschap aanschaffen. Vraag daarom eventueel aan naasten of je van hun wat gereedschap kan lenen.

2. Oefen op oud materiaal

Je kan nog zo handig zijn, zelf meubels maken is echt wel andere koek dan je gewend bent. Daarom is het belangrijk om van tevoren even het nodige te oefenen. Doe dit niet gelijk op het relatief dure materiaal wat je net gekocht hebt, maar kies voor oud materiaal waar je gemakkelijk op kunt oefenen. Heel vaak wordt er in zogenaamde weggeefhoeken oud hout aangeboden. Dit kun je eenvoudig gebruiken om mee te oefenen. Pas als je écht het gevoel hebt dat je het door begint te krijgen, kun je beginnen aan het materiaal dat je uiteindelijk wil gaan gebruiken.

3. Kostenplaatje

Natuurlijk speelt ook het kostenplaatje een belangrijke rol. Veel mensen geloven – geheel ten onrechte – dat het goedkoper is om meubels te maken dan om deze te kopen. In veel gevallen is dat echter niet waar. Zeker niet als je beseft hoeveel uren je hierin steekt en hoeveel materiaal en gereedschap je er voor aan moet schaffen. Zeker de allereerste projecten kosten vaak meer dan als je dit gewoon had gekocht. Wel is het meubelstuk natuurlijk veel origineler en het houdt je lekker bezig. Daarnaast zal je merken dat je steeds handiger wordt in het besparen van geld. Als je handig bent in het gebruik van materiaal en de meeste stukken gereedschap al standaard in huis hebt liggen, zal je merken dat je uiteindelijk de prijs wel zo laag mogelijk kunt houden. Wel goed om het kostenplaatje in de gaten te houden om zo ongewenste financiële verrassingen te voorkomen.