Wat is een kozijn en welke soorten heb je?

Wat is een kozijn en welke soorten heb je?

Elk huis beschikt net als vrijwel alle andere gebouwen over ramen en deuren. Er is voor het plaatsen van een raam of een deur een frame nodig. Een kozijn is wat dat betreft te zien als een raamwerk, waarin het mogelijk is om een raam te plaatsen. Doorgaans bestaat een kozijn uit een bovendorpel, twee stijlen en een onderdorpel. Raamkozijnen en deurkozijnen voorzien niet in een constructieve functie, maar vormen wel een onderdeel van de gevel of van een wand. Bij een brede opening is het van belang dat er boven het kozijn een latei dient te komen om de dragende constructie te ondersteunen. Er zijn verschillende soorten kozijnen verkrijgbaar, waarbij het materiaal het onderscheid maakt.

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn populair vanwege de natuurlijke uitstraling. Bovendien is er sprake van een lange levensduur, maar het is in dat geval wel belangrijk houten kozijnen goed te onderhouden. Een kozijn van hardhout gaat bij gedegen onderhoud wel tot 75 jaar mee. Indien er sprake is van zacht hout is de levensduur beperkter tot ongeveer 25 jaar. De meeste houten kozijnen worden gemaakt van hardhout, maar ook naaldhout komt voor. De duurzaamheidsklasse die aan het kozijn is toegekend, bepaald in welke mate er sprake is van onderhoud in de vorm van schilderbeurten.

Controle en onderhoud

Het is bij houten kozijnen die zich aan de buitenkant bevinden van belang om deze periodiek te controleren op houtrot. Bij geschilderde kozijnen aan de buitenkant is het belangrijk om deze gemiddeld elke zes jaar te schilderen, waardoor de levensduur wordt verlengd. Houten kozijnen hebben als voordeel dat er maatwerk mogelijk is en voorzien onder meer in een isolerende werking. Een kozijn van hout heeft wat dat betreft een hoge isolatiewaarde, zowel akoestiek als thermisch. 

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn vaak voordeliger dan houten kozijnen en hebben bovendien weinig tot geen onderhoud nodig. Een kozijn van kunststof is in allerlei kleuren en structuren verkrijgbaar, zoals onder meer met een houtlook. Het voordeel is dat een kunststof kozijn geen schilderbeurt nodig heeft en dat er ook geen houtrot kan ontstaan, maar dus wel het authentieke karakter van hout kan nabootsen. Anders dan bij houten kozijnen kan je een kunststof kozijn niet op een makkelijke manier aanpassen, zoals verven. Het vervangen van kunststof kozijnen is een investering, maar kan veel voordelen opleveren. 

Onderhoudsvrij

Het enige onderhoud dat nodig is, betreft het periodiek schoonmaken van het kunststof oppervlak. Dat is gemakkelijk te doen met een natte doek en is prima te combineren met het lappen van de ramen. De lange levensduur van kunststof kozijnen vormt eveneens een voordeel. Een dergelijk kozijn gaat tot wel 50 jaar mee zonder dat er groot onderhoud nodig is. Overigens hebben kunststof kozijnen eveneens een prima isolerende werking en is kunststof recyclebaar materiaal.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen staan bekend om de sterke eigenschappen in combinatie met het lichte gewicht van het materiaal. Een kenmerk van een kozijn van aluminium is het strakke en moderne uiterlijk met minimalistische look. Aluminium kozijnen zijn onder meer geschikt voor toepassing in nieuwbouwwoningen, maar passen eveneens prima bij bestaande woningen. Bijvoorbeeld om een meer industriële stijl te realiseren. Bovendien zijn aluminium kozijnen verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren.

Duurzaam en sterk

Kozijnen van aluminium hebben verder het voordeel niet in te krimpen of uit te zetten bij temperatuurschommelingen. Het materiaal is bovendien vochtbestendig en onderhoudsvrij. Er is verder sprake van een lange levensduur en van een duurzaam karakter. Het materiaal is namelijk volledig her te gebruiken. Het onderhoud door middel van het schoonmaken van het oppervlak van de aluminium kozijnen is voldoende voor het behouden van een mooie uitstraling. Een nadeel is dat dit type kozijn in verhouding duurder is in aanschaf dan houten kozijnen of kunststof kozijnen.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn supersterk en in staat om veel gewicht te dragen. Kozijnen van staal zijn vaak terug te zien in woningen en gebouwen met een industriële uitstraling. Daar leent staal zich uiteraard perfect voor. Een voordeel is bovendien dat de profielen dun zijn en het ook mogelijk is om bijvoorbeeld met kleine vakken binnen een raam te werken. Het dunne profiel is mogelijk, omdat staal sterk materiaal is. Op deze manier is een stoere look te combineren met een elegante uitstraling. Overigens hebben stalen kozijnen niet zoals hout en kunststof een isolerende functie. Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld extra isolatiemateriaal te plaatsen. Verder geldt dat stalen kozijnen niet de goedkoopste oplossing is als raamwerk voor ramen en deuren.

Onderhoudsarm

Een kozijn van staal heeft als voordeel onderhoudsarm te zijn. Het materiaal wordt namelijk voorzien van een poedercoating met waterafstotende eigenschappen. Dit is uiteraard belangrijk bij het toepassen van dergelijke kozijnen aan de buitenzijde van een woning. Het is meer dan genoeg om af en toe een keer de kozijnen schoon te maken met een vochtige doek. Regen en weersinvloeden zorgen er uiteraard voor er vuil op het oppervlak komt, maar na het weghalen van het vuil, zien de stalen kozijnen er weer als nieuw uit.