Wat kost het vervangen van kozijnen?

Wat kost het vervangen van kozijnen?

Bij het vervangen van kozijnen heb je een ruime keuze uit allerlei soorten materialen. De keuze voor een specifieke kozijnsoort bepaalt mede de kosten. Daarnaast heeft de afmeting natuurlijk invloed op de kosten van het vervangen van kozijnen. Doorgaans kost de plaatsing van een kunststof kozijn het minst. Een houten kozijn is net wat duurder en het plaatsen van een aluminium kozijn kost het meest. Overigens zijn er uiteraard verschillende redenen om over te gaan tot het vervangen van bestaande kozijnen. 

Reden om geld uit te geven aan vervangen van kozijnen

Heb je houten kozijnen met houtrot dan is het de vraag of deze nog de moeite waard zijn om te repareren. Mocht herstel niet meer mogelijk zijn met houtrotreparatie dan is het verstandig om geld te investeren en de kozijnen te vervangen. Wat de kosten zijn, is afhankelijk van de keuze voor het materiaal. Wil je weer houten kozijnen of stap je over naar onderhoudsvriendelijke kunststof kozijnen? 

Een andere reden om kozijnen te vervangen en kosten te besparen, is door je huis te verduurzamen. Het vervangen van kozijnen met enkel glas of draadglas voor isolerend glas kost uiteraard geld, maar de investering verdient zich op lange termijn terug. De energierekening valt later uit als je kozijnen met enkel glas laat vervangen door kozijnen met dubbel glas. Bovendien speelt de isolatiewaarde van de kozijnsoort daar ook nog een rol in. Kozijnen van hout of kunststof hebben een goede isolerende waarde en zijn daardoor een goede manier om je huis verder te isoleren

Kosten kunststof kozijn plaatsen

Het vervangen van kozijnen kost het minst als je besluit de keuze voor kunststof te maken. Je kan dan rekening houden met kosten van ongeveer 700 euro per vierkante meter. Uiteraard is de prijs van kunststof kozijnen eveneens afhankelijk van het bedrijf dat je inschakelt. Daarom is het altijd verstand om meerdere offertes aan te vragen en een vergelijking te maken. Ook bepaalt het type glas dat in het kozijn komt mede de kosten. Beglazing met de hoogste isolatiewaarde is wat dat betreft duurder dan bijvoorbeeld enkel glas. Een voordeel van kunststof kozijnen is als je deze eenmaal hebt geplaatst, er geen kosten voor onderhoud bijkomen. Dergelijke kozijnen zijn namelijk onderhoudsvrij en hebben dus geen periodieke onderhoudsbeurt nodig.

Kosten houten kozijn plaatsen

Het kost net even wat meer om een houten kozijn te laten plaatsen. Hout is in verhouding tot kunststof duurder materiaal. De kosten van het vervangen van een oud kozijn door een houten kozijn liggen rond de 800 euro per vierkante meter. Ook hiervoor geldt weer dat de totale afmeting dus de prijs bepaalt net als dat het type glas invloed heeft op de kosten van het plaatsen van een houten kozijn. Bij de keuze voor hout geldt bovendien dat je rekening moet houden met onderhoudskosten. Een houten kozijn moet om de zoveel tijd geschilderd worden om de levensduur te verlengen. Doe je dat niet dan hebben de weersinvloeden vrij spel en loop je kans dat er op den duur houtrot ontstaat.

Kosten aluminium kozijn plaatsen

Kunststof kozijnen en houten kozijnen zijn populairder dan aluminium kozijnen. De kosten van het vervangen van een bestaand kozijn door een exemplaar van aluminium liggen rond de 900 euro per vierkante meter. Overigens bieden aluminium kozijnen ook verschillende voordelen, zoals dat het materiaal licht van gewicht is, maar toch heel sterk. Bovendien zijn aluminium kozijnen in de meest uiteenlopende kleuren verkrijgbaar.

Aan te raden om kosten te vergelijken

Het is slim om bij het vervangen van kozijnen te kijken naar de kosten per kozijnsoort, maar ook voor wat betreft het onderhoud. Daarnaast zijn er natuurlijk veel bedrijven actief die oude kozijnen vervangen. Bedrijven hanteren uiteenlopende tarieven per m2 kozijn en daarom is het verstandig om offertes aan te vragen en te vergelijken. Op deze manier is er gemakkelijk een vergelijking tussen de kosten te maken. Overigens is het niet alleen belangrijk om naar de aanbieder met de laagste kosten te kijken, maar ook naar de service. Verder kan je rekening houden met het moment dat de werkzaamheden aanvangen. Het kan soms wel tot een half jaar of langer duren voordat een bedrijf tijd heeft om kozijnen te komen plaatsen. 

Meerdere kozijnen laten vervangen

Het is aan te raden om bij het vervangen van een kozijn te kijken naar welke kozijnen er allemaal op korte termijn voor vervanging in aanmerking komen. Dit kan wellicht een besparing op de kosten opleveren. Een kozijnenspecialist houdt namelijk ook rekening met bijvoorbeeld voorrijkosten en kosten van het gebruikmaken van een steiger. Door meerdere kozijnen tegelijk te laten vervangen, is het niet nodig om elke keer bij het vervangen van een kozijn deze kosten te betalen. Bovendien heb je dan de zekerheid dat hetzelfde bedrijf in de gelegenheid is om alles in één keer uit te voeren. Dat is natuurlijk nog maar de vraag als je kozijnen in verschillende stappen laat vervangen.