Wat kost een traprenovatie?

Wat kost een traprenovatie?

Wil je de trap in je interieur vernieuwen dan zijn er verschillende manieren om hier vorm aan te geven. Voor wat betreft de kosten van een traprenovatie spelen wat dat betreft meerdere factoren een rol. Je kan de oude trapbekleding er afhalen en de traptreden schilderen of van halve maantjes voorzien. Dit zijn goedkope oplossingen, maar door net even wat meer geld uit te geven, komt je trap er nog veel mooier uit te zien. Je kan bijvoorbeeld voor laminaat, pvc, linoleum of hout kiezen. Je wat dat betreft je trap met een traprenovatie een schitterende make-over geven met de keuze voor overzettreden. Het antwoord op de vraag ‘Wat kost een traprenovatie?’ is dus in de eerste plaats afhankelijk van het materiaal, maar er komen nog meer factoren bij kijken.

Wat kost een traprenovatie qua verschil in materiaal?

Kies je voor traprenovatie door deze te schilderen of door er halve maantjes op te plakken dan ben je niet veel meer kwijt dan 30 euro per trede. Neem je laminaat, vinyl of pvc overzettreden dan komen de kosten voor traprenovatie daar bovenuit tot een bedrag van gemiddeld 50 euro per trede. Je trap bekleden met linoleum kost ongeveer 80 euro per trede en kies je voor eikenhout dan mag je daar nog tientallen euro’s bij optellen. Het gaat hier om kosten van traprenovatie voor wat betreft het materiaal, waarbij er uiteraard uitschieters naar beneden en omhoog zijn. Bij het uitbesteden van de werkzaamheden is het van belang om met arbeidsuren rekening te houden en vallen de kosten dus hoger uit. Een gemiddelde prijs van pvc traprenovatie inclusief montage komt bijvoorbeeld uit op een bedrag rond de 150 euro per trede. 

Factoren die de kosten voor traprenovatie bepalen

Naast de materiaalkeuze bepaalt de vorm van de trap onder andere de kosten van de traprenovatie net als uiteraard het aantal treden en het formaat daarvan. Bij de vorm van de trap scheelt het bijvoorbeeld in de prijs als deze rechttoe rechtaan is. Het is nu eenmaal simpeler om een rechte trap te renoveren dan een traprenovatie uit te voeren indien er sprake is van een draai in de trap. Dit kost meer tijd en dus vallen de kosten hoger uit. Ook telt het aantal treden mee, waarbij het gemiddeld aantal traptreden doorgaans dertien of veertien bedraagt. 

Heb je een langere trap dan zijn er meer treden om te renoveren. Zo heeft het formaat van de traptreden eveneens invloed op de kosten van traprenovatie. De diepte en de breedte bepalen bijvoorbeeld de hoeveelheid materiaal. Een ander kostenaspect heeft betrekking op het ontwerp van de trap, want er zijn voor een gesloten trap stootborden nodig en voor een open trap niet. Wat dat betreft, is een open trap renovatie goedkoper dan een gesloten traprenovatie. Indien de stootborden ook vervangen moeten worden, lopen de kosten op per trede. Het is echter niet altijd noodzakelijk om bij traprenovatie de stootborden te vervangen. Dit hangt af van het bestaande materiaal, kleur en design. Verder is het uiteraard bepalend voor de kosten of je de trap zelf gaat renoveren of dit wilt uitbesteden.

  • Materiaalkeuze
  • Vorm van de trap
  • Aantal treden
  • Formaat van de traptreden
  • Open of gesloten trap
  • Zelf doen of uitbesteden

Besparen op de kosten van traprenovatie

Het is heel gemakkelijk om op de kosten van traprenovatie te besparen. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn dan kan je de klus zelf klaren. De allergoedkoopste optie en eenvoudige manier van trap renoveren, is door de traptreden te schilderen. Het kost je dan alleen tijd en je betaalt de kosten voor verf en andere benodigdheden. Wil je niet zelf gaan schilderen dan is het bij uitbesteding van de klus alsnog de goedkoopste manier van traprenovatie. Het is overigens ook mogelijk om bij het wel uitbesteden van de traprenovatie met materiaal als pvc, linoleum of kurk naar keuze alvast zelf voorbereidende werkzaamheden te doen. Bijvoorbeeld door de oude trapbekleding en eventuele lijmresten te verwijderen. 

Kosten bij traprenovatie uitbesteden

Bij het uitbesteden van de traprenovatie dien je rekening te houden met extra kosten. Het inhuren van een vakman die je trap komt renoveren, kost nu eenmaal geld. Ook dan is het echter mogelijk om op de kosten te besparen door niet voor het duurste materiaal te kiezen. Bovendien hanteren de professionals verschillende prijzen voor het renoveren van trappen. Wat dat betreft, is het altijd slim om een vergelijking te maken door bij meerdere partijen offertes voor traprenovatie aan te vragen. Laat je echter niet alleen en uitsluitend leiden door de prijs, want de kwaliteit van materialen en serviceniveau is nu eenmaal geld waard. Je hebt onder meer ook de mogelijkheid om naar ervaringen van anderen te kijken. Niet alleen voor wat betreft het materiaal, maar ook voor de bedrijven die actief zijn in traprenovatie. Op deze manier weet je zeker dat je trap tegen de beste prijs en voor de beste kwaliteit wordt gerenoveerd.