3 tips om jouw volgende bouwproject sneller af te ronden

twee mannen schilderen de muur

Herken je dit? Je kijkt al een tijdje met afgunst naar de badkamer. Die tegels zijn echt verouderd en aan vervanging toe. Als doorgewinterde klusser heb je dat zo gepiept! Je gaat aan de slag met goede moed. Een paar weken later zit je nog steeds in de rommel. Waarom loopt dat projectje zo lang door? Het klinkt gek, maar het maken van een projectplan had je veel hoofdpijn kunnen besparen.

Voor projecten zoals het vervangen van de tegels in de badkamer is het niet heel spannend, maar er zijn ook projecten die wat langer kunnen duren. Wanneer je bijvoorbeeld een schuur wilt bouwen, dan kan een bouwplanning, of zelfs bouwplanning software, enorm helpen. We geven je hier 3 tips waarmee je jouw volgende bouwproject sneller af kunt ronden.

Inventariseer alle taken van het project

Wanneer je gaat beginnen met het gebruiken van een bouwplanning, dan is stap 1 natuurlijk het verzamelen van de werkzaamheden. Denk hierbij niet alleen aan de taken die jij moet afronden voordat je schuur staat, maar ook aan de administratieve activiteiten die erbij horen. Door alles te verzamelen wat je nodig hebt om het project tot een goed einde te brengen, heb je een beter idee van wat er allemaal bij het project komt kijken.

Houd rekening met wachttijden

Als we het toch over administratieve taken hebben: het aanvragen van een bouwvergunning is snel gedaan, maar het verkrijgen van de vergunning kan langer duren. Houd in je planning er dus rekening mee dat dit soort taken prioriteit krijgen, omdat je pas verder kunt wanneer je de vergunning op de mat hebt liggen. 

Wanneer je bepaalde materialen nodig hebt, kunnen daar levertijden op zitten. Denk ook aan de planningen van anderen. Schakel je bijvoorbeeld de hulp van je vrienden in? Dan zul je rekening moeten houden met hun planning.

Sommige werkzaamheden volgen anderen

Sommige werkzaamheden kunnen pas opgepakt worden zodra andere taken afgerond zijn. Wanneer je een schuurtje bouwt, dan moet je de grond egaliseren voordat je cement kun storten; en de daktegels kunnen pas gelegd worden wanneer de muren al staan. 

Wanneer je dus een volgorde in je planning aanbrengt, houd rekening met de wachttijden en met taken die andere taken blokkeren, en geef deze een hogere prioriteit. Op deze manier heb je jouw project sneller afgerond, doordat je de activiteiten in een logische volgorde afwerkt en daarmee jouw werkproces hebt gestroomlijnd. 

Ga je aan de slag? Check dan onze tips om grote klussen aan te pakken met minder werk.