Alles wat je moet weten over houten jaloezieën

jaloezieën

Jaloezieën zijn erg populair. Wanneer je het aanbod met jaloezieen op de markt gaat bekijken zal je kunnen vaststellen dat deze gemaakt kunnen zijn uit tal van verschillende materialen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor houten jaloezieen, maar kan je ook overgaan tot het aanschaffen van jaloezieën die zijn vervaardigd van kunststof en / of van aluminium. Er kan worden vastgesteld dat erg veel mensen de bewuste keuze maken om te kiezen voor het kopen van exemplaren die zijn gemaakt van hout. Wil jij ook graag weten waarom dat nu precies zo is en waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen van houten jaloezieën? Je ontdekt het allemaal door middel van de onderstaande informatie!

Wat zijn houten jaloezieën precies? 

Laat ons allereerst even kijken naar wat houten jaloezieen precies zijn. Voor houten jaloezieën geldt dat ze bestaan uit horizontale lamellen. Deze worden aan elkaar bevestigd met behulp van een koord of een band. Kenmerkend voor jaloezieën die zijn gemaakt van hout is dat je als potentiële koper over een ongelofelijk groot aanbod aan mogelijkheden beschikt. Zo kan je niet alleen een keuze maken uit verschillende houtsoorten, maar is het ook mogelijk om de houten lamellen bijvoorbeeld te laten schilderen. Dit laatste lijkt misschien een beetje vreemd, maar komt in de praktijk erg vaak voor. Veel mensen zijn grote fan van de praktische voordelen van houten jaloezieen, maar houden niet van de traditionele uitstraling waar deze jaloezieen over beschikken. In dat geval is het laten schilderen van de jaloezieën uiteraard een prima keuze. 

Van welke houtsoorten kan er gebruik worden gemaakt? 

Er kan zoals reeds aangegeven bij houten jaloezieen gebruik worden gemaakt van heel wat verschillende houtsoorten. De populairste houtsoorten waar gebruik van wordt gemaakt zijn in de praktijk onder meer cederhout, abachi hout en bamboe. Voor welk type hout jij uiteindelijk gaat kiezen is in de praktijk altijd afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan je persoonlijke voorkeur op vlak van uitstraling, maar ook aan het budget dat je beschikbaar hebt. Voor dit laatste geldt gelukkig wel dat jaloezieën van hout er om bekend staan budgettair erg toegankelijk te zijn. Dit in ieder geval veel meer dan wanneer je de voorkeur zou geven aan het kopen van bijvoorbeeld houten shutters. 

Houten jaloezieen gebruiken in vochtige ruimtes of niet?

Er is de voorbije jaren reeds ongelofelijk veel over gezegd en geschreven, is het nu namelijk wel of niet mogelijk om in vochtige ruimtes gebruik te maken van houten jaloezieën. In de basis is dat niet het geval, eenvoudigweg omdat je op die manier het risico loopt dat het hout gaat rotten door het aanwezige vocht. Op het ogenblik dat dit vocht zich manifesteert zal dat als gevolg hebben dat de houten jaloezieen gaan rotten en dat wil je uiteraard niet. Het kan gelukkig ook anders. Door je jaloezieën van hout te laten behandelen zal je namelijk kunnen vaststellen dat deze beter bestand worden tegen vochtige omstandigheden. Daardoor zijn ze wel degelijk ook te gebruiken in ruimtes zoals bijvoorbeeld de keuken en de badkamer. 

Hoeveel kosten houten jaloezieen?

Hoeveel je precies zal moeten betalen voor jouw jaloezieën van hout is in de praktijk natuurlijk altijd afhankelijk van verschillende factoren. Zo moet er niet alleen rekening worden gehouden met het type hout waar gebruik van wordt gemaakt, maar ook met bijvoorbeeld de breedte van de lamellen. Daarnaast spreekt het voor zich dat er ook sprake is van een verschil tussen enerzijds standaard houten jaloezieën en anderzijds maatwerk exemplaren. Deze laatste zijn uiteraard een stukje duurder, maar daar tegenover staat wel dat ze perfect je ramen zullen afsluiten of decoreren.

Zijn er ook nadelen verbonden aan houten jaloezieen?

Gebruikmaken van houten jaloezieën zorgt ervoor dat je in de praktijk kan rekenen op menig aantal interessante voordelen. Het spreekt voor zich dat veel mensen zich echter ook de vraag stellen of er ook sprake is van bepaalde mogelijke nadelen. In principe is dat niet het geval. Wel is het zo dat er heel wat foutieve geruchten de ronde doen. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gesteld dat houten jaloezieen erg lastig te onderhouden zijn. Dat is echter in het geheel niet juist, integendeel. Het is in de praktijk echter zo dat veel mensen ervoor kiezen om hun houten jaloezieen lamel per lamel schoon te maken. Dat is uiteraard mogelijk, maar zo wordt het wel een vrij tijdrovend karwei. Een veel beter alternatief is om de jaloezieën in hun totaliteit te sluiten en ze op die manier schoon te maken. Zo zal het eventuele nadeel van een moeilijk onderhoud als sneeuw voor de zon komen te verdwijnen.

Win informatie in via Doehetbudget.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *