Dieren houden (met nadruk op houden)? Dat doe je zo!

Dieren-houden

Het verzorgen van dieren is een enorme verantwoordelijkheid. En maken dat ze niet kunnen ontsnappen eveneens! Hoe houd je ze op hun plek maar laat je ze toch op hun gemak voelen?

Jij kent jouw favoriete dieren waarschijnlijk als geen ander. Ofwel heb je ze nog niet maar ben je wel van plan ze aan jouw lijst met verantwoordelijkheden toe te voegen. In dat geval kun je er het beste eerst voor zorgen dat je een aantal belangrijke zaken eerst op orde hebt voordat je één of meerdere kippen, paarden of andere (boerderij)dieren op je erf toelaat. En die voorbereidingen hebben wij hier voor je op een rijtje gezet. Lief hè?

Ruimte

Veel mensen willen qua stijl, persoonlijkheid, smaak of vaardigheden niet in een hokje worden gestopt. Maar voor dieren is dit in letterlijke zin weer geen pretje. Kortom, jouw beesten moeten hun vleugels uit kunnen slaan. Dat laatste is natuurlijk niet letterlijk, maar je snapt wel wat we bedoelen. Bewegingsvrijheid is heel belangrijk. Geef ze een gazon om te grazen, een oppervlak om rond te rennen en te ravotten of een andere plek om hun ding te doen. Dit is natuurlijk weer van de diersoort afhankelijk. Maar ook een plaats voor je dieren om zich te kunnen beschermen tegen de elementen is belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stal. Hiervoor moet je uiteraard ook ruimte hebben – of maken – op je erf.

Materialen 

Dieren zoeken ruimte op. En het gras aan de andere kant van de heuvel is altijd groener. Kortom: je moet ervoor zorgen dat ze die andere zijde niet kunnen bereiken! Je mag namelijk niet zomaar verwachten dat een (boerderij)dier braaf op zijn of haar plek blijft, puur omdat het van jou is. Nee, om ze te weerhouden van zwerftochten heb je een omheining nodig. Bijvoorbeeld van schrikdraad. De schok die dit materiaal geeft zal je dieren ervan weerhouden om vaker te proberen dat groenere gras op te gaan zoeken. Of wat ze ook maar aan de buitenkant van je omheining willen proberen te vinden.

Tijd

Is het houden van dieren je beroep of je passie? In dat laatste geval wensen we je er natuurlijk veel plezier mee en hopen we dat zowel jouw beesten als jij hier bergen voldoening uit halen. Want besef wel dat je aan het verzorgen van je dierenvrienden enorm veel tijd kwijt zult zijn. Dat kan lastig worden wanneer jij er een drukke agenda op nahoudt, dus ga zorgvuldig met je planning om! Lichamelijke verzorging, schoonmaken van stallen, vers voer halen en verdelen, etc. Het zijn allemaal tijd absorberende klussen. Zeker weten dat jij dat allemaal aan kunt? Dan wensen we je veel plezier met deze te gekke hobby!