Iets bijzonders maken van jouw bloemperken

siergrind

Dat is natuurlijk niet zo gek moeilijk, in principe. Helemaal niet omdat iedereen een unieke smaak heeft, wat voor het grootste gedeelte de stijl van jouw tuin bepaalt.

Maar het gaat er bij het aanleggen van een bloemperk niet zozeer om dat je de jouwe met dat van een ander vergelijkt. Wel dat je iets aanlegt dat volledig bij de rest van jouw tuin en erf past. Het enige noodzakelijke om een mooie border aan te leggen zijn basiskennis van de planten die je uitkiest en een flinke dosis fantasie die gepaard gaat met voldoende esthetisch inzicht. Hiermee creëer je keer op keer de prachtigste biologische kunststukken!

Qua groenvoorziening kun jij kiezen uit losse planten of complete borderpakketten. Welke optie het beste bij je past hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe uitgebreid jouw plan is. Vraag je bij iedere border die je maakt en de bijbehorende planten die je op het oog hebt altijd het volgende af:

  • Gemiddelde lengte: hoe hoog wordt de plant of bloem en overschaduwt die de rest niet te veel?
  • Bodem: beschikt jouw bloemperk wel over de grondsoort waarin het siergras het beste floreert?
  • Omstandigheden: heeft je siergras veel of weinig licht nodig?
  • Verzorging: hoeveel onderhoud heeft je siergras nodig?

Hieronder gaan we in op verschillende onderdelen van je border.

Siergrassen

Deze zijn beschikbaar in verschillende soorten die we over twee categorieën kunnen verdelen.

Lage siergrassen

Deze hebben meestal niet echt het doel om direct in het oog te springen, mede vanwege hun lengte. Daarom zijn ze nog wel mooi, hoor! Maar ze zullen de ‘publiekstrekkers’ – bij gebrek aan een beter woord – niet overschaduwen. Dat kan in sommige gevallen heel belangrijk zijn, aangezien bepaalde planten flink wat zonlicht moeten opvangen om te floreren. De meeste lage siergrassen doen het juist ook heel goed in de schaduw.

Hoge siergrassen

Zijn er lage, dan bestaan er uiteraard ook hoge siergrassen. Logisch toch? Dit zijn planten die een gemiddeld tot grote lengte hebben en in staat zijn om een schaduw te werpen over de planten die achter hen liggen. Kortom, je plaatst ze liever helemaal achteraan. Ze zijn door hun omvang in staat om een minder aantrekkelijke achtergrond te overschaduwen. Bovendien trekken ze allerlei bijen en vlinders naar je tuin.

Siergrind

Tussen je planten in kun je siergrind plaatsen. Het mooie hieraan is dat de steentjes in allerlei kleuren en formaten beschikbaar zijn. Ook heb je de keuze tussen grove en gladdere structuren. Voorkom dat de steentjes de grond in zakken na een regenbui door er een worteldoek onder aan te brengen. Extra voordeel: zo heb je ook geen last van onkruid in je borders!

Verhoging

Je kunt ervoor kiezen om je borders qua oppervlak direct in je tuinpad over te laten gaan. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van een hoogteverschil. Heb je dit liever wel? Leg dan een borderrand van verzinkt staal! Ook cortenstaal is een mogelijkheid. Je hebt zelf de keuze uit de tint van het metaal. En uiteraard kun je dit soort opstaande randen ook van hout maken.

Veel succes met het samenstellen van jouw unieke border!