Omgaan met water in en om je tuin

water-in-tuin

Water heb je nodig om te groeien. Maar soms krijg je er net iets meer van dan je had gehoopt of verwacht omdat de natuur je een handje helpt.

Uiteraard mag je je dan gelukkig prijzen! Maar relativeren is hier een sleutelwoord. In een heel brede zin, aangezien jij degene bent die moet bepalen hoeveel water er over je planten en bloemen wordt verdeeld. Ook al zegt Moeder Natuur dat het volgens haar wel een beetje meer of minder mag zijn. Dus hoe ga jij dit aanpakken? Laat jij het over aan de weersomstandigheden of neem jij het heft in eigen handen om er zeker van te zijn dat jouw tuin er precies zo bij komt te liggen als jij zelf wilt?

Dat laatste natuurlijk! Maar dat betekent wel dat jij de handen uit de mouwen moet steken. Want voor niets komt de zon op. En zie je die niet, dan zitten er wolken voor. En zijn ze donker, dan betekent dat reg-

Excuses, we lopen nu een beetje in cirkels. Hieronder leggen we je uit hoe jij het water op en rond je erf distribueert.

Regentonnen

Wanneer regen met bakken uit de lucht komt vallen heb jij een bak nodig om het in op te vangen. Of een ton. Alleen komt het water daar niet zomaar in terecht. Nee, de route er naartoe moet jij helemaal zelf opbouwen. Je hemelwaterafvoer zit aan je woning vast in de vorm van dakgoten en buizen die uitmonden in één of meerdere tonnen. En daarin kun je een extra voorraadje water opslaan. Regentonnen zijn gemaakt van hout of kunststof. Die eerste staan zo mooi, maar die tweede hebben een behoorlijk lange levensduur. Onderschat dat niet, ook al is die gemaakt van synthetisch materiaal.

Irrigatie

Waarom gieters en tuinslangen ter hand nemen wanneer je kunt kiezen voor een systeem dat deze taak voor jou uit kan voeren? Kies voor een irrigatie apparaat! Zo’n sproeier bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  • Basisapparaat: filtert water en stelt je in staat om de waterdruk te regelen.
  • Mestbijmengapparaat: zorgt dat je grond tegelijkertijd bewaterd en bemest wordt.
  • Druppelaars: verkrijgbaar in verschillende soorten. voor terraspotten gebruik je de standaard uitvoering. Seriedruppelaars zet je in voor de fijne doseringen van je balkonbakken. Bloemperken en heggen voorzie je van voldoende water met behulp van een druppelslang.
  • Sproeikoppen: sluit deze aan om grote oppervlakken te besproeien.
  • Tuinsproeiers: automatische sproeisystemen voor je gazon zorgen dat jij je handen vrij hebt.

Drainage

Drassige grond door hevige regenval kan behoorlijk funest zijn. Maar zolang het opgenomen water netjes wordt afgevoerd is er geen enkel probleem. Daarvoor heb je wel drainagebuizen nodig die je ingraaft en leidt naar een plek waar het water geen kwaad kan.

Met deze mogelijkheden ben jij de natuur altijd de baas!