Zorg dragen voor je beestenboel

zorg-dragen-beestenboel

Gezellig, zoveel bedrijvigheid op je erf met al die dieren. Maar heb jij wat nodig is om hen te geven wat ze precies nodig hebben?

Die specifieke behoeften zijn voor elk dier natuurlijk weer anders. Maar die moet je wel heel goed in de gaten hebben voordat je aan zo’n omvangrijk project begint. Want vergis je niet, er komt heel wat kijken bij het verzorgen en verder onderhouden van alle twee- en viervoeters die jou op je erf komen vergezellen. Hieronder lichten wij slechts het tipje van de sluier op omdat wij niet weten welke diersoort(en) jij aan jouw zorgen wilt overlaten. Daarvoor zul je dan misschien iets meer een zelfstudie moeten doen maar hier heb je alvast het begin.

Ruimte

Laten we wel wezen, niemand wil in een sardineblikje zitten. Zelfs sardines hebben daar geen trek in. Dan kun je je wellicht voorstellen dat de dieren op jouw erf van flink wat bewegingsvrijheid willen kunnen profiteren. Gun ze die dan ook! Daar moet je dan wel voldoende plek voor hebben. Zolang jij op één hoog in een flatje woont en geen andere eigen grond tot je beschikking hebt, is het houden van een paard bijvoorbeeld geen goed idee. Oké, dat is een beetje een extreem plaatje maar je snapt hopelijk wat we bedoelen.

En wanneer de hemel openbarst of de kou toeslaat, wil je jouw dieren een veilig onderkomen kunnen geven, bijvoorbeeld in de vorm van een stal. Nog iets om rekening mee te houden. Wat heb je nog meer nodig?

Materialen 

Oké. Waarvoor dan? Nou, voor een omheining natuurlijk. Want geloof ons maar, ook al houd je koeien of paarden ze kiezen allemaal het hazenpad wanneer jij ze daartoe de kans geeft! Een stevig en betrouwbaar hek is dus nodig, van metaal en/of duurzaam hout. Maar ook palen waar een schrikdraad tussen gespannen is kunnen een perfecte oplossing zijn. Dit koord geeft een schok af wanneer het aangeraakt wordt, wat betekent dat jouw dieren zich wel twee keer bedenken voordat ze nog een keer proberen te ontsnappen.

Tijd

We willen niemand ontmoedigen om een dier in zijn of haar leven toe te laten en het vervolgens te gaan verzorgen. Wel willen we iedereen die dit ambieert op het hart drukken dat zo’n onderneming nogal wat tijd in beslag neemt. Die moet je dus wel hebben eer je hieraan begint. Elk dier moet dagelijks voldoende voer, beweging en fysieke verzorging krijgen. Zolang dat onderdeel uitmaakt van je dagelijkse bezigheden – lees: werk – dan hebben we niks gezegd. Maar is het een hobby en houd je er hiernaast nog een drukke agenda op na? Krab je dan nog maar eens flink achter je oren.