Met een gerust gevoel gaan slapen? Maak prioriteit van je veiligheid!

Beveiliging

Nee, we willen niemand schrik aanjagen met zulke zware woorden. Maar wanneer er iets gebeurt wil je dat gewoon weten. En ook direct kunnen reageren.

Zodra er een naar ongeval of bereidwillige vernieling en/of inbraak plaatsvindt, is dat een klap in je gezicht. Niks aan te doen, kan iedereen gebeuren is een vaak gehoorde reactie. Maar eigenlijk is dat helemaal niet waar. Er had wel iets aan gedaan kunnen worden, in veel gevallen. Waarom zou je het bijvoorbeeld inbrekers niet extra moeilijk maken door een behoorlijke hoeveelheid aan beveiliging te installeren? En ook overstromingen, branden, gaslekken en dergelijke zijn niet te voorzien, maar wel te detecteren.

We beginnen een beetje in raadselen te spreken. Onze excuses daarvoor. Maar in de titel reppen we al over veiligheid, dus laat het zich raden dat we – iets specifieker – het onderwerp beveiliging willen aansnijden. Hiermee kan schade, inbreuk op privacy en de ontvreemding van jouw (waardevolle) eigendommen worden beperkt of zelfs voorkomen!

Alvast een tip: zorg dat jouw beveiliging overeenkomt met de vereisten van jouw verzekeringspolis, anders wordt er niks uitgekeerd wanneer er onverhoopt wel iets gebeurt wat we hierboven hebben beschreven.

Beveiliging op maat

De lijst met verschillende systemen en merken is net zo groot als de narigheid die je kan overkomen. Daarom is het soms moeilijk om te bepalen wat je precies nodig hebt. Zeker wanneer er in een totaalpakket te veel of juist te weinig zit op het gebied van apparatuur. Heb je enkel een buitencamera – of meerdere – nodig, krijg je er een hele hoop componenten bij die je al hebt of helemaal niet nodig zijn voor jouw beveiliging. Of je moet twee pakketten kopen waar te veel van alles in zit. Dan zou maatwerk wel zo leuk zijn!

Gelukkig zijn er verschillende leveranciers die je dit kunnen bieden. Zo krijg jij alleen de componenten waar je om vraagt, zodat je met camera’s, sensoren en intercoms jouw woning of kantoorpand perfect kunt beveiligen.

Installatie

Maar nu moeten al die componenten nog een plek krijgen. En die had jij er wellicht al voor bedacht, wat betekent dat je ze alleen maar hoeft te installeren. Veel camera’s zijn bijvoorbeeld nogal plug-and-play ontworpen, wat betekent dat je ze alleen maar hoeft vast te schroeven, aansluiten, configureren en ze functioneren al.

Maar in andere gevallen heb je toch echt een expert nodig. Want sommige camera’s en andere systemen mogen enkel door een gecertificeerde monteur worden aangebracht. Afgezien van de bekabeling alvast in orde maken mag jij hier niets aan doen. Ja, je zou voor die meneer of mevrouw een lekker bakkie koffie kunnen maken, dat scheelt!