Elektriciteitskabel vervangen: welke heb je nodig?

elektriciteitskabel-vervangen

Als je niet veel afweet van elektriciteitskabels of je hebt er gewoon niks mee kan het nogal lastig zijn om al die verschillende bedrading uit elkaar te houden. Alles lijkt vaak erg op elkaar en welke elektrakabel moet worden vervangen is afhankelijk van de mechanische belasting. Daarnaast hebben sommige kabels die bijvoorbeeld in een kabelgoot of in vochtige omgevingen ook sneller vervanging nodig. 

De juiste kabel

Een kabel moet in de juiste omstandigheden zijn om goed te kunnen blijven functioneren. Als dit niet het geval is kun je de kabel het beste vervangen. Hierbij is het belangrijk dat de kabel de juiste aantal aders heeft. De aderdoorsnede wordt bepaald op basis van de maximale hoeveelheid stroom die er doorheen moet kunnen vloeien. Kabels zijn meestal een soort verlengsnoer tussen twee punten waar de elektriciteit doorheen moet. Om je hiertegen te beschermen kun je het beste exvb gebruiken. Hiermee blijven je elektrische kabels langer goed en worden ze ook nog eens goed bij elkaar gehouden. Op deze manier heb je niet zo veel last van al die losse bedrading en zal je ruimte er een stuk netter uitziet.

Wat zijn de meest gebruikte kabels?

De meest gebruikte kabels die je thuis voor het klussen kunt gebruiken zijn een huishoudkabel, een rubber kabel en een VD-draad. Voor het aansluiten van huishoudapparatuur binnenshuis zou je de huishoudkabel kunnen gebruiken of de rubberkabel. Op plekken waar je last hebt van vochtige plekken of ruimtes kun je het best een XMvK-kabel gebruiken. Deze mogen echter niet mechanisch belast worden en ook niet samen met andere kabels in een kabelgoot liggen. Deze kabels zijn namelijk niet brandveilig genoeg om bij de andere kabels in de buurt te komen. Een YMvKas-kabel kun je gebruiken voor in de grond onder het huis en rondom het huis. Deze kabel heeft een omvlechting of wapening van metaal zodat deze kan worden aangesloten onder de grond.