Het plafond in de woonkamer vernieuwen

woonkamer

Het plafond is een belangrijke factor voor de sfeer in huis en de uitstraling van de kamer. Wanneer je plafond toe is aan een update, is het dan ook belangrijk je goed te verdiepen in de verschillende soorten plafonds. Weet jij het verschil tussen een gipsplaat en een spanplafond? Of ga je juist voor een systeemplafond in de woonkamer? Elk plafond heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Welk plafond kies jij?

Systeemplafond laten installeren

Een systeemplafond is misschien niet direct het plafond waar je aan denkt bij het vernieuwen van je plafond in de woonkamer. Toch is dit helemaal geen slechte keuze. Ook in de woonkamer staat een systeemplafond namelijk prachtig, zeker met de vele verschillende uitvoeringen van tegenwoordig. Het grote voordeel van het systeemplafond is dat het uit losse platen bestaat en wanneer er een beschadiging is aan je plafond, je dus eenvoudig de plaat kunt vervangen door een nieuwe plaat. Daarnaast is dit plafond makkelijk te installeren. Het plafond komt namelijk wat lager dan het bestaande plafond en je hoeft dus niet te slopen. Binnen één dag zit jouw nieuwe plafond er al in.

Gipsplaten stucen en verven

De meeste woonkamers zijn voorzien van een gipsplaten plafond. Deze zijn makkelijk te plaatsen en kun je overschilderen in elke gewenste kleur. Het nadeel is dat je de naad van de gipsplaat ziet zitten. Om deze weg te werken, kun je een stukadoor inschakelen. Hij zorgt ervoor dat het plafond één geheel is en de naden tussen de platen netjes weggewerkt worden. Is je plafond vies of beschadigd, dan zul je wel het hele plafond aan moeten pakken. Anders ga je toch kleurverschil zien.

Spanplafond

Een ander idee voor je plafond in de woonkamer, is het spanplafond. Hierbij wordt kunststofdoek gebruikt. Dit plafond wordt net als het systeemplafond onder het bestaand plafond aangebracht. Hierdoor zie je beschadigingen in je bestaande plafond niet meer en worden scheuren mooi weggewerkt. Helaas zal er bij beschadiging aan het doek wel het hele plafond vervangen moeten worden, dat is bij een systeemplafond dat bestaat uit platen niet het geval. 

Een plafond in kurk of pvc

Wanneer je net even wat anders wilt, is een andere keuze in materiaal wel een aanrader. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor kurk als materiaal voor het plafond. Het grote voordeel van kurk is dat het geluiddempend is. Een nadeel zou het drukke patroon kunnen zijn. Ook pvc is een optie. Dit materiaal is een echte budgetvriendelijke oplossing en erg praktisch. Je kunt vieze plekken op het plafond dan ook gemakkelijk wegpoetsen. Het nadeel van pvc is dat je geen strakke uitstraling mag verwachten.