Hoe maak je je vijverpomp schoon?

vijver

Je vijverpomp moet eens in de zoveel tijd worden schoongemaakt, omdat de vissen en al het andere leven in de vijver baat hebben bij een schone omgeving. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je vijverpomp goed schoongemaakt wordt, zodat hij langer optimaal blijft presteren en de vissen kunnen blijven genieten van een schone plek?

Waarom moet de vijverpomp worden schoongemaakt?

De rotor van de vijverpomp is vrij kwetsbaar en kan flink worden aangetast door algen. WIe dit niet regelmatig reinigt, zal zien dat de rotor vastloopt en kapot kan gaan. Ook zal je zien dat de rotor – en dus de pomp – een stuk minder goed zal werken als er veel algen in zitten. Dit creëert vervolgens weer een omgeving waarin vissen niet optimaal tot hun recht komen en de kans bestaat dat de algen het gaan overnemen. Dit wil je niet en dus zal je de pomp algvrij moeten houden, om er zeker van te zijn dat hij optimaal functioneert.

Reinig de pomp minstens een keer per jaar

Een Oase vijverpomp dient minstens een keer per jaar schoongemaakt te worden, maar als het water wat vervuild is, is het waarschijnlijk slim om dit vaker te doen. Een vijverpomp blijft op z’n best als hij goed schoongehouden wordt en dus raden we aan om dit regelmatig te controleren. Hoe vaak je moet, is dus afhankelijk van het water; heb je te maken met helder water, zonder al te veel vervuilingen, dan is het niet nodig om elk kwartaal aan de slag te gaan. Staat je vijver echter wel regelmatig bloot aan vervuilende elementen, dan loont het de moeite om wat vaker te checken en te reinigen.


Maak de vijverpomp schoon in de herfst of het voorjaar

Het makkelijkste is om de vijverpomp schoon te maken als hij uitstaat en aangezien hij in de winter en zomer volop werkt, zijn de late herfst en het voorjaar de beste mogelijkheden. In de zomer zal de pomp de hele tijd moeten werken, omdat de algen dan op hun actiefst zijn. De zonneschijn op het water vormt een ideaal klimaat voor de algen, die in deze periode flink groeien. Check daarom wekelijks of de pomp niet vol met algen komt te zitten, omdat deze anders dus niet alleen minder goed kan presteren, maar zelfs helemaal kapot kan gaan.

Hoe reinig je de pomp?

De reiniging van de vijverpomp gaat ruwweg in vier stappen. Als eerste haal je de stekker eruit en trek je de pomp uit het water. Klik het omhulsel open en daar is je pomp. Vervolgens zorg je ervoor dat de rotor vrijgemaakt wordt van algen en check je gelijk of je kalkaanslag kunt zien. Hierna bekijk je de kabel en controleer je of deze nog in goede staat (lees: waterdicht) is. Is dit niet het geval, dan moet de kabel vervangen worden. Als alles gecontroleerd en gereinigd is, kan de vijverpomp weer terug in het water gezet worden en kan hij zijn werk weer hervatten. Al met al geen klusje dat uren hoeft te duren, maar wel eentje die erg belangrijk is voor de flora en fauna in je vijver.