Tips voor een geslaagde badkamerrenovatie

badkamer

De badkamer is een van de meest gerenoveerde kamers in een huis. Hoofdzakelijk door aantasting en slijtage als gevolg van voortdurend gebruik en vochtigheid, waardoor de installaties meer onderhoud vergen.

De renovatie van een badkamer is een complex werk waarbij vele aspecten in aanmerking moeten worden genomen. Als je overweegt jouw badkamer te renoveren, geven wij je hieronder een aantal tips om fouten te vermijden en deze ruimte optimaal te benutten. Bekijk ze!

1. Functionele verdeling

Het is heel belangrijk dat we goed nadenken over hoe we de ruimte gaan inrichten. We moeten een badkamer ontwerpen die zeer functioneel is en die zich aanpast aan onze behoeften Of het nu een grote of kleine badkamer is.

Er zijn verschillende manieren om een badkamer in te richten, de verdeling ervan hangt af van verschillende factoren. Het is bijvoorbeeld belangrijk de afmetingen en de vorm van de ruimte te kennen, alsook de minimumafstanden die nodig zijn om zich gemakkelijk te verplaatsen.

Wij raden aan, waar mogelijk, alle elementen (toilet, bidet en wastafelmeubel) op elkaar af te stemmen om de ruimte optimaal te benutten, vooral in kleine en lange badkamers. 

2. Kies verstandig materialen

Kies voor vloeren en muren materialen die bestand zijn tegen vocht en schoonmaakmiddelen. Keramische tegels zijn een van de meest gebruikte vanwege hun eigenschappen en de grote verscheidenheid aan stijlen en afwerkingen die zij bieden.

Maar we kunnen ook andere soorten materialen vinden, zoals marmer, glas, natuurlijk of kunstmatig hout, natuursteen, en andere. Om de meest geschikte te kiezen, moet je verschillende factoren evalueren, zoals prijs, vochtbestendigheid, duurzaamheid en esthetiek.

3. Goede verlichting

Met of zonder natuurlijk licht, in de badkamer is het essentieel om een goede kunstverlichting te ontwerpen, vooral in de buurt van de wastafel, om in staat te zijn met comfort de taken van hygiëne en persoonlijke verzorging uit te voeren, zoals kammen, make-up of scheren.

Voor een functionele en decoratieve verlichting zijn verschillende soorten lampen nodig. Een krachtigere en meer gerichte verlichting voor de wastafel met de installatie van een spiegel met geïntegreerd licht; verschillende lichtpunten aan het plafond om een meer algemeen licht te verschaffen; en indirect licht voor een meer ontspannen en gastvrije sfeer.

Weet jij al hoe jouw badkamer eruit zal zien na een badkamer verbouwing?