Je woning verkopen: tips & tricks

Wanneer je je huis gaat verkopen zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. Je wilt natuurlijk dat je huis zoveel mogelijk geld oplevert. Je kunt verschillende dingen doen die daarbij kunnen helpen. Wees goed voorbereid wanneer je begint met verkopen. Je wilt graag alles gelijk goed doen, daarom hier een aantal tips & tricks.

Zorg dat het plaatje klopt

Wanneer je foto’s gaat maken van je huis of als er een bezichtiging is, zorg er dan voor dat je huis is opgeruimd. Mensen kunnen zich hierdoor sneller inbeelden hoe ze hier zelf zullen wonen. Om dit nog meer te ondersteunen kun je persoonlijke dingen weghalen. Daardoor hebben mensen minder het idee dat het van iemand is. 

Ook de tuin moet er netjes bijliggen. De voortuin en de achtertuin zijn belangrijk. De voortuin is het eerste wat de mensen van het huis zullen zien, zorg er daarom voor dat het er aantrekkelijk uitziet. Als je overal waar je kijkt onkruid ziet, kan dat al gelijk zorgen voor een minder enthousiast beeld. Dit geldt ook voor de achtertuin. Daar moet het er ook verzorgt uitzien.

Goede foto’s zijn van groot belang

Potentiële kopers zullen je huis vaak eerst via foto’s zien. Ze zien het ofwel via een website of via een boekje bij de makelaar. Deze foto’s moeten dan dus ook mooi zijn. Aan te raden is om ze te laten maken door een professionele fotograaf. Deze weten precies vanuit welke hoek je huis er het mooist uit ziet. Door middel van een foto kun je het op een realistische manier tentoonstellen. Na het zien van de foto’s zullen mensen het eerder willen bezichtigen.

Laat het eruit zien dat het direct bewoonbaar is

Veel mensen hebben niet veel zin om nog veel te moeten verbouwen. Zorg er daarom voor dat de mensen er direct in kunnen trekken, zodra ze de sleutel hebben. Dit helpt vaak ook voor een hoger bod. Als mensen het idee hebben dat er niks meer aan gedaan hoeft te worden, kan dat van hoge waarde zijn. Dat is wat je uiteindelijk wilt. Het zorgt er vaak ook voor dat de verkoop sneller gaat.

Weet zelf goed wat je gaat verkopen

Voordat je je huis in de verkoop zet, moet je weten hoeveel het waard is. Laat daarom de woz waarde woning berekenen. Daardoor weet je wat je er minimaal voor zou moeten kunnen krijgen. Je wilt je huis goed op de markt zetten. Wanneer je te veel vraagt is er een grote kans dat je het niet verkocht krijgt. Te weinig vragen is ook iets wat je zeker niet wilt doen, je wilt er tenslotte zoveel mogelijk uit krijgen. Een makelaar kan hierbij helpen.

Kadasterdata kan ook erg handig zijn. Hiermee weet je precies wat het stuk erf is wat je nu hebt en wat je wilt verkopen. Dit kan ook fijn zijn om te kunnen laten zien aan potentiële kopers. Zij weten dan direct wat de grond is die ze kopen.