Jumboblokken als oplossing bij infrastructuur

jumboblokken-infrastructuur

Betonnen jumboblokken zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Al zegt u  de naam misschien in eerste instantie niets, we komen ze vaker tegen dan u denkt. Jumboblokken staan veelal op plaatsen waar niet geparkeerd mag worden. Dit kan zijn bij nooduitgangen, toegangswegen bij winkelstraten, bij de entree van een openbaar gebouw zoals een ziekenhuis of gemeentehuis, enzovoort. Ze voorkomen dus dat daar voertuigen worden geplaatst en daarmee de ingang belemmeren. Bij winkelstraten wordt door het plaatsen van jumboblokken voorkomen dat men met een auto in kan rijden. Vaak genoeg hebben we helaas al meegemaakt dat dit voor winkelend publiek fatale gevolgen kan hebben.

Het uiterlijk van jumboblokken

De betonnen blokken hebben een halfronde bovenkant en een licht ovale vorm. Door de vormgeving worden ze ook wel varkensruggen genoemd. De grote gevaartes zijn in diverse afmetingen en kleuren verkrijgbaar. In de standaard grijze betonkleur vallen jumboblokken natuurlijk al goed op. Maar wanneer er ergens een witte of gele jumboblok is geplaatst zijn ze ook goed zichtbaar in het schijnsel van autokoplampen. Daarmee hebben jumboblokken ook een waarschuwende functie. het betekent simpelweg dat u niet verder kunt rijden omdat er gevaar dreigt. Dit kan het geval zijn bij gevaarlijke bochten in de weg of bij parkeerplaatsen welke grenzen aan een waterkant. Door een aantal jumboblokken geschakeld naast elkaar te plaatsen ontstaat er een extra grote blokkade. Vaak zien we een rij van jumboblokken bij showrooms of bankgebouwen staan. Hiermee wordt dus een ramkraak voorkomen want door zo’n blokkade wordt het een onneembare vesting. 

Jumboblokken als tijdelijke oplossing

Steeds vaker zien we dat er jumboblokken worden geplaatst als tijdelijke blokkade. Dit kan zijn bij evenementen zoals een festival of een kerstmarkt. Omdat de betonnen jumboblokken met de blote handen niet te tillen is wordt inrijden nagenoeg onmogelijk. Voor het tijdelijk plaatsen zijn jumboblokken met lepelgaten ideaal. Deze zijn met speciaal materiaal zoals een vorkheftruck makkelijk op de plek neer te zetten en na afloop weer weg te halen. Betonnen jumboblokken zijn weersbestendig, behoeven geen onderhoud en hebben een zeer lange levensduur. Ze bieden bij diverse situaties een prima uitkomst en worden aangeboden tegen zeer scherpe prijzen.