Tips bij het verbouwen van je tuin

tuin

Is je tuin overgroeid? Schijnen de bloemen en planten elk jaar te worstelen om te overleven? Valt het landschap van je tuin uit elkaar of is het gemaakt met materialen van lage kwaliteit? Het plannen van de perfecte tuin vergt meer dan alleen het planten van zaden. Hier zijn enkele tips om je tuin om te toveren tot iets wonderbaarlijks.

Leg altijd een buitenkraan aan

Een buitenkraan is een must wanneer je serieus in je tuin aan de slag wilt. Het helpt gigantische in het onderhoudt en biedt je ook de mogelijkheid om later automatische sprinklers aan te leggen. Bedenk altijd goed wat de beste plek is voor de buitenkraan.

Hou de buitenleiding zo kort mogelijk, dat is beter in verband met bevriezingsgevaar. Het handigste is dus om een plek te kiezen waar de leiding al door de muur loopt. Plaats de kraan minimaal 50 centimeter boven de grond en hoger dan het punt waar je hem op de bestaande leiding aansluit. Dan kun je de leiding in de winter aftappen om bevriezing te voorkomen. Wil je hem toch lager plaatsen? Monteer dan een aftapkraan.

Een houten dek. Puur hout of composiet?

Veel mensen houden van een houten dek in hun tuin. Niet gek natuurlijk. Dekken zien er geweldig uit in elk formaat en bieden tevens een mooi contrast met terrasplanten.

Het enige nadeel is het voortdurende onderhoud dat nodig is om een houten terras er goed uit te laten zien – je moet deze natuurlijke dekken regelmatig opnieuw schuren en oliën, plus een oogje houden op mieren, kromtrekken, scheuren, splinters, verbleken, en spijkers die opduiken. En dan nog gaan ze nieuwe eeuwig mee. Onderaan de streep zal het je ontzettend veel geld én tijd kosten op een houten dek te onderhouden. Maar is er een alternatief? 

Ja, composieten. Dat zijn dekken die deels hout, deels kunststof zijn. Zoek een gerespecteerd merk dat een lange termijn garantie heeft en je hebt er heel lang plezier van. Als u zich bekommert om het milieu en de recycling, en je wilt minder tijd en geld verspillen aan het onderhoud van een houten terras, dan zijn composieten duidelijk de juiste keuze.

Soms moet je opnieuw beginnen

Als je bloemen en struiken zon nodig hebben, en jouw tuin staat in de schaduw, dan zullen ze nooit goed groeien. Je zult altijd tegen onkruid vechten als de juiste onderlaag en bovengrond nooit is aangelegd. Een goed geplande en uitgevoerde tuin biedt een uitbreiding op het woongedeelte van het huis, of je nu op zoek bent naar een buiten ontspanningsruimte of een eigen stress verlichtende oase, stop met worstelen en overweeg om opnieuw te beginnen.

Welke planten kies je?

Nadat je het thema voor de achtertuin paradijs hebt gekozen, kunt je op plantenjacht gaan.  Om het thema te laten werken, moet je streven naar realisme en niet te veel verschillende stijlen met elkaar vermengen. Laten we eerlijk zijn, Engelse rozenstruiken en cactussen gaan gewoon niet samen, ook al hebben ze allebei doorns! Je kunt veel websites vinden die geschikte planten suggereren. Websites zoals Florastore hebben een heel breed assortiment aan tuinplanten om uit te kiezen.