Tips voor aanschaf van een aanhangwagen

Aanhangwagen

Je leent of huurt regelmatig een aanhanger om de materialen goed in te kunnen vervoeren. De bestelbus is hiervoor net iets te klein en wanneer je de aanhanger gebruikt, besef je dat het toch wel handig is en je deze eigenlijk wel wat vaker wil gebruiken. Je besluit om een eigen aanhanger aan te schaffen, maar waar moet je precies op letten? 

Wat voor type aanhanger? 

Er zijn aardig wat verschillende soorten aanhangwagens. Je hebt bakwagens, kippers, plateauwagens, gesloten aanhangwagens, autotransporters en multitransporters. De drie meest verkochte aanhangers zijn plateauwagen; deze worden veel gebruikt in de bouw en bij technische werkzaamheden. De multitransporter is eigenlijk een plateauwagen met een paar extra opties zoals oprijplaten en soms ook een lier waardoor er materieel en auto’s op vervoerd kunnen worden. Als laatste is er nog de kipper. Een kipper is een plateauwagen welke, zoals de naam al doet vermoeden, ook kan kippen ‘al dan niet elektrisch’. Een aanhanger kopen van J van Laar Trading kan via hun website! Op deze website is een groot aanbod van verschillende typen aanhangers, dus neem zeker een kijkje als je op zoek bent naar een aanhanger. 

Hoe groot moet de aanhangers zijn en wat is het laadvermogen? 

Alle typen aanhangwagens zijn beschikbaar in verschillende groottes. Kies voor een afmeting waarin jij de meest gebruikte materialen goed kan vervoeren. Let hierbij ook op het laadvermogen van de aanhanger. Het bruto laadvermogen is het laadvermogen inclusief het eigen gewicht van de aanhanger. Het netto laadvermogen is het laadvermogen zonder het eigen gewicht van de geremde aanhanger. Het is ook belangrijk om hierbij te kijken naar wat de maximaal geremde treklast van de auto of bus is. Dit staat op het kentekenbewijs van het voertuig en dit mag ook echt niet overschreden worden. 

De garantie

De afwikkeling van productiefouten en problemen is een belangrijk punt waar je even naar moet kijken. Minimaal één jaar garantie met vaak een verlenging tot twee jaar op constructie- en productiefouten is de standaard. De rol van van de dealer voor de afwikkeling hiervan is cruciaal. Hoe worden problemen opgelost door de fabrikant? Voor alle fabrikanten in de Benelux zijn hierin goede en duidelijk afspraken gemaakt. Bij alle merken zitten er natuurlijk wel verschillen in de garantie, maar voor alle A-merken is dit in principe goed geregeld. Vraag ernaar bij jouw dealer en controleer de beoordelingen van anderen klanten. Zo weet jij dat alles goed geregeld is op het gebied van de garantie.