Plisségordijn of duo-rolgordijn?

Plisségordijn

Als je nieuwe gordijnen wilt, dan kom je er snel achter dat er heel veel verschillende soorten zijn. Behalve voor de bekende overgordijnen kun je ook kiezen voor rolgordijnen, jaloezieën, plisségordijnen, vouwgordijnen of lamellen. Elk type gordijn heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Laten we eens verder gaan kijken naar twee bijzondere typen raambekleding: het plisségordijn en het duo-rolgordijn.

Duo-rolgordijnen op maat

Duo-rolgordijnen zijn een speciaal type rolgordijnen waarmee je de lichtinval eenvoudig kunt regelen. Ze bestaan namelijk uit verschillende banen stof die afwisselend doorzichtig en ondoorzichtig zijn. Laat je de doorzichtige banen over de ondoorzichtige banen vallen, dan krijg je een gesloten geheel. Rol je het gordijn iets verder door, dan schuiven de doorzichtige banen voor elkaar waardoor je meer lichtinval krijgt. De inkijk in je woning blijft op deze manier beperkt. Met duo-rolgordijnen op maat weet je ook nog eens zeker dat ze precies voor jouw ramen passen.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn heel veelzijdig. Ze bestaan uit een geplooide stof die je met behulp van een trekkoord of een handgreep kan in- en uitvouwen. De meest voorkomende variant heeft een dubbele laag stof die in een soort honingraatstructuur aan elkaar zit. Hierdoor ontstaat er een luchtlaag binnenin het gordijn die voor extra isolatie zorgt. Een mooie eigenschap van dit type raambekleding is dat het te krijgen is in een zogenaamde ‘top down bottom up’ variant. Hierbij kun je het gordijn zowel van onder naar boven als van boven naar onder openen.

Welke gordijnen kies je?

Plisségordijnen leveren extra isolatie op en houden inkijk tegen, maar alleen als ze helemaal gesloten zijn. Je kiest zelf of je het gordijn aan de boven- of onderkant wilt openen. Duo-rolgordijnen daarentegen voorkomen ook inkijk als ze niet geheel gesloten zijn. Deze gordijnen zijn echter niet geschikt voor draai-kiepramen, waar plisségordijnen juist wel goed passen.