Wat zijn vlonderschroeven?

Wat zijn vlonderschroeven

Vlonderschroeven zijn schroeven om vlonderplanken aan elkaar te bevestigen en geschikt voor buitengebruik. Een vlonderschroef is namelijk speciaal gehard en heeft als voordeel niet te oxideren. Het is aan te raden om bij het schroeven van vlonderplanken speciale vlonderschroeven te gebruiken. Bij de loopbelasting van vlonders en in combinatie met de weersinvloeden kunnen de planken gaan werken. Daarom zijn de standaard schroeven minder geschikt, want deze hebben niet de hardheid om bestand te zijn tegen de werking van de vlonderplanken. Overigens zijn vlonderschroeven bij uitstek ook geschikt om buiten te gebruiken voor het in elkaar schroeven van andere houtsoorten. Vlonderschroeven zijn op veel locaties te verkrijgen. Bij bouwmarkten, maar ook bij een vlonderschroeven groothandel bestel je eenvoudig de schroeven.

Kenmerken van vlonderschroeven

Vlonderschroeven beschikken over een speciale boorpunt en deze draait zich tijdens het boren rechtstreeks in de vlonderplank of ander type hardhout. Dit is een van de belangrijke kenmerken, want de boorpunt met cross-sections maakt het voorboren overbodig. Overigens is het wel mogelijk om met een verzinkboortje of hardhoutboortje voor te boren als je echt verzekerd wilt zijn van het beste resultaat. Een ander kenmerk betreft de freesribben waarmee dit type schroef is uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de vlonderschroef zichzelf optimaal aantrekt en verzinkt. Er ontstaat daardoor een strakke verbinding tussen de twee houtdelen. De beste vlonderschroeven zijn gemaakt van gehard roestvrij staal of uitgevoerd met een antiroest coating en oxideren niet.

Waar gebruik je vlonderschroeven voor?

Vlonderschroeven zijn in de eerste plaats bedoeld om vlonderplanken vast te maken. Je kan er een mooi en strak vlonderterras mee aanleggen zonder dat er nog schroeven uitsteken die mogelijk voor ongemak zorgen. Het vlonderterras blijft ondanks de werking strak liggen dankzij het gebruik van speciale vlonderschroeven. Maak je gebruik van gewone schroeven voor een vlonder dan loop je het risico dat je binnen een paar jaar een nieuw vlonderterras moet maken. De gewone schroeven zijn namelijk niet tegen de sterke werking van bijvoorbeeld hardhout of van naaldhout bestand. 

Verschillende materialen

Er zijn verschillende soorten uitvoeringen te onderscheiden, waarbij onder meer het gebruikte materiaal varieert. Het meest bekend zijn waarschijnlijk de RVS vlonderschroeven, maar er bestaan ook antiroest vlonderschroeven. Beide soorten zijn zo ontworpen dat tijdens het indraaien het risico op afbreken geminimaliseerd is. Dat heeft als voordeel dat de vlonderplanken voor een terras of vlonder snel te plaatsen zijn. De uitvoering in RVS is bestand tegen weersinvloeden, maar dat geldt eveneens voor de sterke antiroest vlonderschroeven die met een speciale coating zijn afgewerkt.

Uiteenlopende maten

Vlonderschroeven zijn in uiteenlopende maten verkrijgbaar, waarbij het onder meer van belang is met de dikte rekening te houden. Het is heel gemakkelijk om te bepalen welke dikte vlonderschroef je moet hebben om vlonderplanken vast te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de dikte van de vlonderplank als uitgangspunt te nemen en te vermenigvuldigen met factor twee. Ben je van plan om vlonderplanken met een dikte tussen 2 en 2,5 cm te gebruiken? In dat geval kan je uit de voeten met het kopen van vlonderschroeven 50 mm. Komt de plankdikte net beneden 2 cm uit? In dat geval is het ook mogelijk om vlonderschroeven 40 mm te gebruiken. De dikkere 60 mm vlonderschroeven zijn het gebruiken voor zogenoemde brugdekdelen die ook wat dikker zijn.

Hoeveel vlonderschroeven per m2?

Ga je aan de slag met het maken van een terras van vlonderplanken? Het is dan handig om te weten hoeveel vlonderschroeven je ongeveer nodig hebt. Het benodigde aantal is in elk geval afhankelijk van het oppervlak van het te maken vlonderterras. Je kan wat dat betreft ongeveer rekening houden met ongeveer dertig vlonderschroeven per m2 vlonderterras. Bij een vlonder van 10 m2 heb je dus in elk geval al driehonderd vlonderschroeven nodig. Vergeet wat dat betreft ook niet de andere materialen, zoals rubberen T-stukjes en rubberen vlonderpads. 

T-stukjes

Een T-stukje is nodig en belangrijk om op iedere balk en tussen en onder vlonderplanken aan te brengen. Hierdoor ontstaat er als het ware een luchtlaag, zodat de planken de ruimte hebben om te werken. Je voorkomt bovendien dat er houtrot ontstaat. Verder is het er het voordeel dat T-stukjes contactgeluid reduceren, maar dit geldt eveneens voor het gebruik van rubberen vlonderpads. Het is bij het gebruik van hardhoutplanken mogelijk om een hardhoutboor te gebruiken om voor te boren om daarna pas de vlonderschroeven erin te schroeven. Houd bij het voorboren in dit geval een diepte aan van ongeveer 4 mm. Bij het laten verzinken van de vlonderschroeven kan je overigens het beste een verzinkboor gebruiken. De vlonderschroeven zijn met twee stuks per balk op het regelwerk te schroeven om zo in een optimale stabiliteit en vastigheid te voorzien.