Werken in de installatietechniek

installatietechniek

De installatietechniek is een groot vakgebied. Ontzettend veel mensen werken binnen deze sector en er zijn veel verschillende banen in te vinden. In dit artikel lees je meer over de sector en over de vacatures binnen de installatietechniek

Wat is installatietechniek?

De installatietechniek is net als veel andere sectors een breed vakgebied, je kunt er veel verschillende dingen mee doen en er zijn verschillende banen in te vinden. In dit vakgebied draait het vooral om het samenstellen van componenten tot een technisch functioneel geheel. Dit is nogal een vage omschrijving dus laten we dat iets duidelijker maken. Bij installatietechniek gaat het om het bedenken, aanleggen en onderhouden van installaties. 

Binnen dit vakgebied kun je in principe een aantal soorten installatietechniek onderscheiden zoals werktuigbouwkundige installaties, elektrotechnische installaties, koeltechnische installaties en transportinstallaties. 

Vooral elektrotechnische installaties en werktuigbouwkundige installaties worden van elkaar onderscheiden omdat dit de grootste twee onderdelen zijn. Elektrotechnische installaties hebben vooral te maken met data- en telecommunicatie, brandbeveiliging of andere beveiliging en noodstroomsystemen. Werktuigbouwkundige installaties zijn vooral luchtbehandeling, sanitair, riolering en warmtepompen. 

Banen in de sector

Binnen de installatietechniek zijn er verschillende banen te vinden maar er zijn er twee die het vaakst voorkomen, dat is de functie werkvoorbereider installatietechniek en de functie installatiemonteur.

Een werkvoorbereider coördineert projecten in de installatietechniek. Je bent als werkvoorbereider vooral op kantoor te vinden en je bent intensief betrokken bij het voortraject van een project, je zorgt ervoor dat het werk goed en op tijd kan beginnen. Projecten kunnen op tijd van start gaan als er een goede planning is, als er voldoende bekwaam personeel is en als alle materialen aanwezig zijn. Samen of alleen zorg jij er dus voor dat projecten precies lopen zoals het zou moeten. 

Als installatiemonteur werk je veel meer met je handen en veel minder achter een computer. Een installatiemonteur is vooral bezig met het vervangen, repareren en onderhouden van verschillende soorten installaties. Een paar van deze installatie zijn bijvoorbeeld gasinstallaties, centrale verwarming, airco’s of waterinstallaties. Een installatiemonteur werkt vaak bij klanten thuis om installaties te vervangen of repareren, meestal gebeurt dit alleen of in een team van twee installatiemonteurs.