Een energielabel aanvragen; zo worden de kosten bepaald

energielabel

Voor meer en meer huishoudens is het aanvragen van een energielabel aan de orde. Door dit label aan te vragen, krijgt het betreffende huis een definitief label opgespeld. Dit label is mogelijk anders dan het voorlopige label dat de woning in 2015 heeft gekregen.

Wil je bijvoorbeeld jouw woning verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een energielabel aan te vragen. Je moet namelijk in de verhuur- of verkoopovereenkomst opnemen wat het definitieve energielabel is. Zonder een energielabel aanvragen, kun je dat gewoonweg niet bepalen. Je bent dan ook verplicht om dit label aan te vragen, maar daarbij moet je wel rekening met kosten houden.

Afhankelijk van jouw woning

De kosten voor het energielabel verschillen per woning. Over het algemeen kan het volgende gesteld worden: des te groter een woning is, des te duurder het energielabel is. Als je een appartement hebt, ligt de gemiddelde prijs rond de 100 euro. Als je een eengezinswoning hebt, ligt de gemiddelde prijs echter al rond de 120 euro.

Afhankelijk van de deskundige

Wil je een energielabel aanvragen? Hiervoor heb je een deskundig persoon nodig. Niet iedereen mag namelijk zomaar bepalen wat het energielabel is. Het lastige is alleen dat de deskundigen zelf hun tarieven mogen bepalen. De tarieven kunnen dus behoorlijk verschillen.

Dit is direct ook de reden waarom je het beste meerdere offertes op kan vragen. Deze offertes kun je vervolgens met elkaar vergelijken, waarna je uiteindelijk de juiste keuze kunt maken. Bij het aanvragen van een energielabel moet je hoe dan ook rekening met kosten houden. Feit is wel dat dit kosten zijn waar je niet onder uit kunt komen, mocht je jouw woning willen verhuren of verkopen.

Al met al kan het volgende gesteld worden: een energielabel aanvragen kost gemiddeld tussen de 100 en 200 euro.