Wat is een krachtstroomkabel en hoe moet je die aansluiten?

Krachtstroomkabels, een term die je misschien hebt gehoord als je in de bouw, theater of industriële sector werkt. Maar wat zijn krachtstroomkabels? Wat maakt ze anders dan gewone kabels en wanneer worden ze gebruikt? In dit artikel duiken we dieper in deze vragen om een helder beeld te geven van krachtstroomkabels.

Wat is krachtstroom?

Laten we beginnen met het concept van krachtstroom. Krachtstroom, ook bekend als driefasenstroom, is een type elektrische aansluiting dat twee of drie fasen van een driefasenenergiesysteem omvat. Bij dit systeem heeft de onderlinge verbinding tussen de fasen een hogere spanning dan normaal. Een krachtstroomaansluiting heeft drie fasen, namelijk L1, L2, en L3, plus een neutrale (nul) aansluiting.

Krachtstroom biedt een hogere spanning dan standaardstroom, die meestal 230 volt is. Daarentegen kan krachtstroom een verbazingwekkende 400 volt leveren. Vandaar dat apparaten die een grote hoeveelheid stroom verbruiken, vaak op krachtstroom draaien.

krachtstroomkabel
Krachtstroomkabel

Wat is een krachtstroomkabel?

Om de hogere spanning van krachtstroom te kunnen dragen, hebben we speciale kabels nodig, namelijk krachtstroomkabels. Deze kabels zijn bestand tegen de hogere spanning en kunnen daardoor meer stroom leveren dan standaard kabels. Let echter wel op, krachtstroomkabels hebben een andere aansluiting dan normale stroomkabels.

Veiligheidsaspecten van krachtstroomkabels

Je vraagt je misschien af: “Is krachtstroom niet gevaarlijker dan normale stroom?” Het antwoord is nee. Krachtstroom is niet gevaarlijker dan een normale 230-volt aansluiting, mits correct gebruikt en geïnstalleerd. Je kunt krachtstroomaansluitingen in huis aantreffen, bijvoorbeeld voor een elektrisch fornuis. Ze zijn echter meer gangbaar in de industrie, theaters en bouwplaatsen.

Soorten krachtstroomkabels

Er zijn verschillende soorten krachtstroomkabels, waarbij de verschillen voornamelijk in lengte, dikte en sterkte liggen. Een dikkere kabel kan meer stroom dragen. Zo is een 1,5mm kabel meestal voldoende voor 16 ampère. Als je meer ampère nodig hebt, heb je een dikkere kabel nodig. Zo niet, dan loop je het risico op storingen, brand en kortsluitingen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende krachtstroomkabels:

  • 16A kabel 400V
  • 32A kabel 400V
  • 63A kabel 400V
  • 125A kabel 400V

Wanneer gebruik je een krachtstroomkabel?

Krachtstroomkabels worden gebruikt voor apparaten die veel stroom nodig hebben, meer dan wat standaardstroom kan leveren. Denk aan zware machines in fabrieken of het aansluiten van een woonboot of caravan op een camping aan het stroom. De huishoudelijke apparaten die je dagelijks gebruikt, hebben meestal geen krachtstroom nodig. Maar als je thuis apparaten hebt die krachtstroom vereisen, heb je een krachtstroomkabel en een aangepaste aansluiting nodig. Als je niet voldoende lengte hebt voor je krachtstroomkabel, is een verdeeldoos voor krachtstroom een uitstekende oplossing. Het fungeert als een verlengsnoer voor krachtstroom en maakt het regelen van extra lengte een fluitje van een cent.

Hoe moet ik een krachtstroomkabel aansluiten?

Een krachtstroomkabel aansluiten lijkt misschien een ingewikkelde taak, maar met de juiste instructies kun je het zelf doen. Hier is een eenvoudig stappenplan om je te helpen bij het aansluiten van een krachtstroomkabel. Vergeet niet: als je je op enig moment niet comfortabel voelt bij het uitvoeren van deze stappen, aarzel dan niet om een professional in te schakelen.

Benodigdheden

Voor je begint, zorg je voor het volgende:

  • Krachtstroomkabel
  • Schroevendraaier
  • Spanningstester
  • Krachtstroomstekker en stopcontact (indien nog niet aanwezig)

Stappenplan krachtstroomkabel aansluiten

Stap 1: Veiligheid eerst

Schakel altijd de stroom uit voordat je met elektriciteit werkt. Dit doe je door de hoofdschakelaar in de meterkast uit te zetten.

Stap 2: Voorbereiden van de kabel

Strip het uiteinde van de krachtstroomkabel om de interne draden bloot te leggen. Je zou drie kleurgecodeerde draden moeten zien (meestal bruin, zwart en grijs) en een blauwe nuldraad. In sommige gevallen is er ook een aardedraad (geel/groen).

Stap 3: Aansluiten van de kabel

Verbind de kleurgecodeerde draden met hun corresponderende aansluitingen in het krachtstroomstopcontact. Dit zijn de L1, L2 en L3 aansluitingen. De blauwe nuldraad wordt aangesloten op de N-aansluiting en de aardedraad (indien aanwezig) op de aardaansluiting.

Stap 4: Bevestigen en testen

Schroef de draden vast in de juiste aansluitingen, monteer het stopcontact terug en zet de stroom weer aan. Gebruik je spanningstester om te controleren of de krachtstroom correct werkt.

Dit is een eenvoudig stappenplan voor het aansluiten van een krachtstroomkabel. Houd er rekening mee dat elke situatie uniek is en afhankelijk van de specifieke omstandigheden kan het nodig zijn om een professional in te schakelen.

Conclusie

Krachtstroomkabels zijn een essentieel onderdeel van elke setting die een hoog stroomverbruik vereist. Hoewel ze een hogere spanning leveren, zijn ze niet gevaarlijker dan standaard kabels mits correct gebruikt. Het belangrijkste is om de juiste kabel voor je behoeften te kiezen en ervoor te zorgen dat de installatie veilig is. Raadpleeg altijd een professional als je twijfelt over de juiste kabel of installatieprocedure.