Drie manieren om jouw kruipruimte te isoleren!

Heb jij een kruipruimte onder je woning? Dan is het belangrijk dat je deze goed isoleert. Zonder isolatie trekken kou en vocht vanuit de kruipruimte namelijk snel naar boven, rechtstreeks je woning in. Je kunt een kruipruimte op verschillende manieren isoleren: de ene manier is gemakkelijker en daarom goedkoper dan de andere, maar geeft ook minder rendement. Weten welke vorm van kruipruimte-isolatie het beste bij jou past? Hieronder lees je meer!

Buisisolatie

Er lopen vaak diverse verwarmingsbuizen door een kruipruimte. Wanneer jij de verwarming hoger zet, springt de cv-ketel aan en wordt heet water via die leidingen en buizen door je woning verspreidt. De leidingen worden daarom warm, maar die warmte ontsnapt eigenlijk meteen. Buisisolatie houdt daarom in dat je isolatiemateriaal om de verwarmingsbuizen plaatst, waardoor de hitte niet verloren gaat. Zo houd je meer warmte in de kruipruimte vast én demp je het getik en geklop van de leidingen. Houd er wel rekening mee dat alleen buisisolatie meestal niet genoeg is om je kruipruimte te isoleren.  

Bodemisolatie

Als jouw kruipruimte erg klein is of als je geen zin hebt om veel tijd en moeite in de isolatie te steken, is bodemisolatie een uitkomst. Bodemisolatie houdt in dat je de bodem van de kruipruimte bestrooit met zogenaamde isolatieparels. Je kunt daarbij kiezen voor EPS-parels of DI-chips. Blijft er weleens een laagje water in je kruipruimte staan? Kies dan voor DI-chips. Deze hebben een S-vorm, waardoor ze in elkaar haken en als vaste massa op het water blijven liggen. EPS-parels drijven uit elkaar, waardoor de isolatiewaarde verloren gaat. Wanneer er geen water in je kruipruimte blijft staan, kun je beter voor EPS-parels kiezen. 

Vloerisolatie

Is jouw kruipruimte groot genoeg om in te werken en vind je het niet erg om wat tijd in de isolatie te steken? Dan is het raadzaam om het plafond van de kruipruimte met isolatiemateriaal bedekken, zodat je dus eigenlijk de onderkant van je vloer isoleert. Als je een houten vloer hebt, kun je het beste kiezen voor een ademend isolatiemateriaal, zoals glas- of steenwol. Heb je een betonvloer? Kies dan voor isolatiemateriaal met een hoge drukvastheid, zoals XPS of PIR. Vloerisolatie is moeilijker dan buis- of bodemisolatie, maar geeft ook het meeste rendement. Zo ervaar je meer wooncomfort én bespaar je op je energiekosten!