Bouwtechnische keuring Rotterdam regelen

bouwtechnische-keuring-rotterdam

Wanneer je een bouwtechnische keuring Rotterdam wil regelen voor een woning die jij graag wilt gaan kopen dan is het verstandig om niet het bedrijf te gebruiken wat de verkopende partij aanraadt. Kies zelf een bouwkundig inspecteur voor een eerlijk en onafhankelijk advies. Kijk of je bij het bedrijf dat je kiest ook tijdens de keuring mee mag lopen. Hier leer je veel van en ondertussen weet je ook direct hoe de staat van je potentieel nieuwe woning is.

Wat gebeurd er tijdens een bouwtechnische keuring Rotterdam?

Wanneer je een inspecteur vraagt om een bouwtechnische keuring Rotterdam te verrichten, dan wordt er een afspraak gemaakt met de verkopende partij. Op het afgesproken tijdstip zal de inspecteur samen met jou, de kopende partij, door de woning lopen en deze van boven tot onder inspecteren. Ook de buitenkant van de woning wordt meegenomen. De inspecteur start letterlijk bij de schoorsteen en stopt bij de fundering en kruipruimte. Een inspectie duurt een aantal uren, dit is een beetje afhankelijk van de grootte van de woning. 

Wanneer een bouwkundige keuring laten verrichten?

Wanneer je voornemens bent om een woning te gaan kopen in Rotterdam, krijg je de keus om een  bouwtechnische keuring Rotterdam te laten verrichten. Zo’n keuring is verplicht wanneer de bank dit eist of wanneer je gebruik wil maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Veel mensen kiezen er ondanks dit dus niet altijd verplicht is, er toch voor om de keuring te laten verrichten. Dit geeft namelijk een hoop meer zekerheid en kan veel onverwachte kosten schelen in de toekomst. Een bouwkundig inspecteur kijkt namelijk of de staat van de woning werkelijk zo is zoals deze te koop wordt aangeboden.

Voordat je het definitieve koopcontract tekent

Wanneer je besluit een woning te gaan kopen, besluit je ook of je een bouwtechnische keuring Rotterdam wil laten verrichten. Dit vermeld je in het voorlopig koopcontract en koppelt hier ontbindende voorwaarden aan. In het voorlopig koopcontract staat bijvoorbeeld dat wanneer er in een bouwkundig rapport wordt aangetoond dat de staat van de woning anders is dan deze wordt aangeboden door de verkopers of dat er in aanzienlijke tijd veel kosten gemoeid zijn voor het onderhouden van de woning, je kosteloos onder het koopcontract uit kunt. Het bouwkundig rapport geeft je dus zekerheid over de staat van de woning. Maar er staat ook een planning in. In de planning staat welke kosten je de aankomende tien jaar kunt verwachten ofwel welke werkzaamheden verricht moeten worden om de woning in goede staat te houden. Er staat bijvoorbeeld in dat je over 5 jaar het dak dient te vervangen en dat de CV ketel over één jaar afgeschreven is.

Wat controleert de bouwkundig inspecteur precies?

In het kort gezegd controleert een bouwkundig inspecteur tijdens een bouwtechnische keuring Rotterdam het gehele huis van boven tot onder, van binnen tot buiten. Hij start bij de schoorsteen, de ventilatiekanalen, het dak, de gevel en het metselwerk, de muren, plafonds en deuren. Maar ook de begane grond vloer, de elektrische installatie en de verwarmingsinstallatie, de kozijnen en zelfs de fundering en kruipruimte worden niet overgeslagen. Ongeveer vijf dagen na de bouwtechnische keuring Rotterdam ontvang je een volledig rapport van de inspectie met daarin alle benodigde informatie.