Wil jij duurzaam wonen? Zo doe je dat

Hoe-duurzaam-wonen

Is jouw droom om duurzaam te leven? Dan hoort een duurzame woning daar ook bij. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een compleet duurzame woning te laten bouwen, maar je kunt ook je huidige huis verduurzamen. In dit artikel vertel ik je hoe je op beide manieren rekening kunt houden met duurzaamheid. 

Wat is duurzaam leven?

Je hoort er tegenwoordig steeds meer over, duurzaam leven. Maar wat houdt het eigenlijk in? En is het wel wat voor jou? Duurzaam leven houdt eigenlijk in dat je je beperkt tot de belangrijkste behoeften. Daarnaast maak je gebruik van recyclebare en duurzame materialen en ga je zuinig om met energie. Duurzaam leven zorgt ervoor dat jij zorgt voor minder verspilling, wat bijdraagt aan een beter milieu. 

Duurzaam bouwen

Wanneer je voor duurzaam bouwen kiest, kies je ervoor om tijdens de bouw van je nieuwe huis al gebruik te maken van duurzame materialen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld gebruik maakt van HR++ of HR+++ glas en ecologisch isolatiemateriaal. Het bouwen van een huis doe je in veel gevallen niet zelf, dit besteed je uit aan een bouwbedrijf in Hoogeveen. Houdt bij de keuze van het bouwbedrijf rekening met je wens om duurzaam te wonen en bespreek met het bedrijf wat je wensen zijn. Wellicht hebben zij nog ideeën. Wanneer je huis gebouwd is, hoeft het duurzame proces niet te stoppen. Ook in het interieur kun je duurzaamheid toepassen. Denk bijvoorbeeld aan een houten keuken. Deze heeft een lange levensduur en is op een meer natuurlijke manier geproduceerd. Denk daarnaast ook eens na over je auto. Wil je in de toekomst elektrisch gaan rijden? Dan kan een laadpaal bij huis verstandig zijn. 

Je huidige huis verduurzamen

Als je geen zin hebt om te verhuizen, dan kun je er ook voor kiezen om je huidige huis te verduurzamen. Dit begint al bij het checken hoe duurzaam je huis eigenlijk is op het moment. Heb jij bijvoorbeeld nog ruimtes met enkel glas? Dan valt dat niet echt onder duurzaam wonen. Loop een rondje door je huis en kijk waar jij op kunt verduurzamen. Denk hierbij ook aan zonnepanelen en isolatie. Bedenk vervolgens wat jij zelf zou kunnen doen en wat je eventueel zal moeten uitbesteden. Het beste is om alles in één keer aan te pakken. Zo profiteer je gelijk optimaal van je veranderingen. Laat jouw (financiële) situatie dat niet toe, wacht dan niet tot dat het wel doet. Begin met de dingen die je wel kunt doen en die wellicht het meeste effect hebben.