Zo verhoog je de veiligheid in de bouw: drie tips

Als hoofdverantwoordelijke binnen jullie bedrijf is het ook jouw taak om je bezig te houden met de veiligheid op de werkvloer. Bij iedere werkgever is dit van belang, maar des te meer in de bouw. Onderzoek wijst immers uit dat hier de meeste ongevallen gebeuren. Niet meer dan logisch ook. Hier wordt immers dikwijls op hoogte en met gevaarlijke materialen gewerkt. En hoewel menig inspecteur en bouwdirecteur zich over dit vraagstuk buigt, lijkt een goed antwoord nog niet gevonden te zijn. Want hoe kun je het aantal ongevallen in de bouw drastisch verminderen? Zij zijn er nog niet over uit.
Wél zijn er enkele manieren waarop je de kans op een ongeval drastisch kunt verminderen. Hoog tijd om hier dus meer aandacht aan te besteden. Ben jij ook benieuwd hoe je de veiligheid in de bouw kunt verbeteren? Maak dan gebruik van de volgende drie tips.

1. Zorg voor voldoende rustmomenten

Vaak wordt het belang van goede pauzes onderschat. Het gevolg is dat bouwlieden vaak met een boterham in de hand op de bouwplaats staan. Even snel nog een sigaretje en weer door. Ze gaan hier meestal niet eens even bij zitten. Geen wonder dat ze aan het einde van de dag doodmoe zijn. Het is van essentieel belang dat er goede pauzes worden genomen. Pauzes waarbij er even gezeten kan worden in een schone en veilige omgeving. Waar écht de rust kan worden gepakt. Dit is bij de wet ook verplicht. Daarom mag een goede schaftwagen op de bouw ook niet ontbreken. Op die manier bied je een goede ruimte aan waar mensen echt pauze kunnen houden. Nodig wanneer er lange dagen worden gemaakt. Dat is niet alleen goed voor de productiviteit, maar zal ook de veiligheid op de bouwplaats zeker ten goede komen. Vermoeide mensen maken immers sneller fouten.

2. Cursussen volgen

Het is van belang dat alle bouwlieden de benodigde cursussen hebben gevolgd. In sommige gevallen zelfs verplicht. Je komt bij veel grote bedrijven namelijk niet binnen zonder bijvoorbeeld een VCA certificaat. Hoewel deze niet verplicht is, wordt deze door veel opdrachtgevers wel geëist. Het is niet alleen belangrijk om je werknemers deze cursussen te laten volgen om zo meer kans te maken op de arbeidsmarkt, maar ook om de veiligheid te waarborgen.

Denk bijvoorbeeld niet alleen aan VCA, maar laat ook iedereen een EHBO-certificaat halen. Zo weet je zeker dat er altijd wel iemand aanwezig is die eerste hulp kan verlenen. Dit kan levens redden.

3. Goed inwerken

Laat nieuwe werknemers niet maar aanrommelen omdat er te weinig tijd is om ze in te werken. Waarschijnlijk zullen ze het zo ook op de lange termijn onder de knie krijgen, maar veilig is anders. Stuur daarom een ervaren werknemer met de nieuwe mensen mee om ze zo zorgvuldig in te werken. Dit kost misschien wat extra tijd, maar zorgt er wel voor dat gereedschap en materialen op de juiste manieren worden gebruikt. Zo leg je tevens de basis voor de toekomst en verminder je de kans op onveilig gebruik en dus ongevallen.