Zwemvijver, ideale oplossing?

klus-blog

De zwemvijver, een bron van natuurlijk plezier

Er zijn niet veel mensen die genoeg plaats hebben om zowel een zwembad als een vijver aan te leggen in hun tuin. Een vijver is volgens velen mooier dan een zwembad, maar je kan er natuurlijk niet in zwemmen zonder het evenwicht in de vijver te verstoren en hem onherstelbaar te beschadigen. Een zwemvijver is een goed compromis tussen beide opties. Vele mensen getuigen ook dat zwemmen in een zwemvijver rustgevender en authentieker is dan een klassiek zwembad.

Een zwemvijver, iets voor mij?

Je moet natuurlijk een voldoende grote tuin hebben om een zwemvijver aan te leggen. Een zwemvijver bestaat uit een zwemgedeelte en een zuiveringsgedeelte waar de planten en de pompen staan die de zuivering van het water regelen. De ideale afmeting van een zwemvijver is tussen 70 en 150 m2. Dit is toch al redelijk wat. Als je het zwemgedeelte alleen wil gebruiken om te pootjebaden, dan kan je ook wat kleiner gaan. Voor het goed functioneren van een zwemvijver is een minimumbreedte van 3,5 meter zeker aangewezen. De ideale diepte is 1,5 meter. Studies wijzen aan dat dit voor zwembaden de veiligste diepte is. Omdat een zwemvijver ook een zuiveringsgedeelte heeft is hij meestal groter dan een zwembad. Jij of je gezinsleden mogen natuurlijk niet bang zijn van rondzwemmende diertjes of een enkele amfibie. Vergelijk zwemmen in een zwemvijver met zwemmen in een meer, ook daar kom je af en toe een kleine zwemgezel tegen.

Is het aanleggen van een zwemvijver moeilijk?

Een perfecte zwemvijver aanleggen is niet eenvoudig. Ben je zelf geen handige harry, of heb je geen groene vingers, dan raden we je aan een gespecialiseerde firma onder de arm te nemen. Ben je bereid om wat tijd te investeren, dan organiseert Syntra op verschillende plekken in Vlaanderen cursussen die je leren hoe zelf een zwemvijver aan te leggen. Documenteer jezelf eerst voldoende alvorens te beginnen. Neem ook geruim de tijd om een goed plan te maken. Begin met het uitgraven van de put waar je vijver komt en het inplanten van eventuele drainagebuizen en pompaansluitingen. Daarna moet je een stevige folie over de bodem spannen. Meestal wordt hiervoor zwarte folie gebruikt, omdat deze de warmte opneemt en het mooiste oogt. Dit is al geen eenvoudig werkje. Ook de aanleg van het zuiveringsgedeelte of moeraszone is geen sinecure. Zo moet je bijvoorbeeld bepalen of je gaat werken met downflow of upflow. Downflow wil zeggen dat je water van boven naar onder door de natuurlijke filters (of moerasbed) laat lopen. Door de pompen in het zuiveringsgedeelte in werking te zetten, daalt het waterniveau in de moeraszone. Het water van de zwemvijver loopt geleidelijk aan in de moeraszone waar het gezuiverd wordt. Deze methode wordt het meest gebruikt omdat ze het eenvoudigste is. Bij upflow loopt het water van onder naar boven. Onder de moerasplanten wordt een ruimte gecreëerd. Een ingewikkelde manier van werken, maar met een hoger rendement op lange termijn.

Enkele praktische tips voor zij die er aan willen beginnen:

  • Jonge kinderen zijn gek op vijvers. Het is een kwestie van kinderen al van jongs af bewust te maken van de gevaren van een vijver of zwembad.
  • Probeer je zwemvijver in de zon aan te leggen. De zon kan de zwemvijver snel opwarmen. Wist je dat een zwemvijver gemiddeld 2° warmer is dan een gewoon zwembad?
  • Bezint eer ge begint. Zoals hierboven beschreven is een zwemvijver een heel werk. Eenmaal aangelegd vereist hij wel weinig onderhoudswerk.
  • Vissen kunnen in het filtergedeelte, maar zeker niet te veel om algengroei te beperken.
  • Zet de pomp nooit in het filtergedeelte om onder andere elektrocutie te voorkomen.

Meer informatie over de aanleg van een vijver in de achtertuin, vind je op deze website.