Wat je moet weten over de verschillende soorten verwarmingen

Wat je moet weten over de verschillende soorten verwarmingen

Er zijn verschillende manieren om de ruimtes in huis te verwarmen en daarmee te zorgen voor een ultiem comfort. Echter, de een is de ander niet. Dit geldt voor verwarming in alle ruimtes binnenshuis. Je kunt kiezen voor radiatoren, vloerverwarming, een elektrische kachel, maar tegenwoordig is er ook een iets nieuwere optie: infraroodverwarming. Per soort zullen we uitleggen wat het is en hoe deze opties werken.

Radiatoren

Misschien wel de meest voorkomende en meest ‘oude’ verwarming is de radiator. Er is een radiator (die je kent uit bijvoorbeeld de woonkamer) aan de muur gevestigd en hier stroomt warm water doorheen. De radiator (ofwel ‘verwarming’) verspreidt hierna de warmte van het water verdeeld door de kamer. Het water dat niet meer warm is gaat weer terug naar de cv-ketel. Hier wordt het water weer opnieuw opgewarmd. 

Ook uit radiatoren zijn er weer verschillende soorten te vinden, er zijn namelijk een hoop verschillende designs. Wist je dat er ook speciale designradiatoren beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld de badkamer? Het zijn mooie designs die echt heel anders zijn dan de standaard radiator uit de woonkamer. Erg lekker om je handdoek overheen te hangen, zodat je een warme handdoek hebt na het douchen of om je handdoek te drogen.

Vloerverwarming

Ben je op zoek naar een verwarmingssoort die je niet ziet? Een manier van verwarmen die niet zichtbaar is, is vloerverwarming. In de traditionele en meest gebruikte vorm van vloer verwarmen gaat het om verwarmingsbuizen die onder de vloer liggen en net zoals radiatoren warm water bevatten. Deze buizen geven warmte van het water af aan de vloer. Doordat warmte opstijgt, trekt de warmte de hele ruimte in. 

Het grote voordeel van vloerverwarming is dat het heel zuinig en effectief is. Dit geldt voor elke ruimte waarin vloerverwarming is aangelegd. Om het meest efficiënt te verwarmen is het hebben van vloertegels ontzettend gunstig. Tegels staan er namelijk om bekend dat ze warme heel goed kunnen geleiden.

Elektrische Kachel

Een elektrische kachel wordt op je stroomnet aangesloten. Hier is dan ook geen cv-installatie voor nodig. Bij een elektrische kachel wordt er een verwarmingselement warm gemaakt door elektrische stroom. Deze wordt deels in straling en deels in warme lucht omgezet. Niet heel veel mensen kiezen tegenwoordig nog voor deze optie. 

Infrarood verwarming

Feenstra biedt (sinds kort) ook infraroodverwarming. Dit is zeer geschikt voor mensen die de verwarming liever aansluiten op het stroomnet. Dit is een relatief nieuwe techniek die in zowel de badkamer, als in andere ruimtes binnenshuis kan worden ingezet. Je hebt hierbij, net zoals bij een elektrische kachel of elektrische vloerverwarming, geen cv-ketel nodig. De warmte is anders dan bij systemen waarbij de lucht in de ruimte verwarmd wordt. Infrarood verwarming straalt warmte uit die direct te voelen is. Deze manier van verwarmen lijkt dus een beetje op de warmte van de zon.