Wespen kunnen over het algemeen beschouwd worden als zeer nuttige insecten. Ze helpen namelijk ander schadelijk ongedierte te verdelgen, ruimen dode insecten en kunnen ze stuifmeel overbrengen. Toch worden ze meestal beschouwd als hinderlijke insecten die een bedreiging vormen voor onze gezondheid. Dit komt mede doordat wespen steken als ze zich bedreigd voelen. Een wespensteek is voor de meeste mensen vervelend maar kan voor sommige zelfs fataal zijn wegens een allergische reactie op het gif van de wesp.
De jonge koningin komt tevoorschijn in de lente, voedt zich met nectar en sappen en begint aan de bouw van haar nest van “wespenpapier”, een mengsel van geknaagd hout, plantenresten en speeksel. Het nest kan op allerlei plaatsen gemaakt worden; in de grond, in een holle boom, in een spouwmuur of andere holle ruimten van een gebouw.
Hierna worden de eitjes gelegd die na een paar dagen uitkomen en de vrouwtjes nemen de opbouw van het nest over, gaan opzoek naar voedsel en verzorgen en voeren de opgroeiende larven. Aan het einde van de zomer kan een nest meer dan 20.000 wespen herbergen.
Bij het begin van de herfst bevruchten nieuwe mannetjes nieuwe koninginnen die weer opzoek gaan naar een plaats om te overwinteren. Het winterweer veroorzaakt de dood van de bestaande wespen, behalve van de koninginnen.
Waar kunnen wespennesten voorkomen?
Wespennesten kunnen op erg veel plekken voorkomen, maar toch zien ongediertebestrijders wespennesten vaak terugkomen op enkele plekken. Dit zijn dan plekken die interessant zijn om een nest te bouwen. Het ligt er ook een beetje aan met welke soort wesp je te maken hebt. Een houtwesp bijvoorbeeld heeft vaak een nest in een kier of gat van een houten plank, balk of boom. Een graafwesp bijvoorbeeld kiest vaak voor een nest in de grond.
De meest voorkomende plekken zijn:
- Op zolder
- In de tuin dicht bij terras
- In de spouw van de muur
- In de schuur
- Tussen de dakpannen
- In de grond
Wist je dat een wespennest wel 6000 wespen kan huisvesten?
Bestrijding
Soms hoef je een wespennest niet te bestrijden, zo nu en dan zitten ze op een goede plek. Maar mochten ze overlast veroorzaken in of nabij uw woning dan is het toch raadzaam om een wespenbestrijder in te huren.
Het verwijderen van een wespennest kan erg gevaarlijk zijn en uiteindelijk voor nog meer overlast zorgen. Schakel daarom altijd een ongedierte bestrijder in.
Stop nooit de opening waardoor de wespen in en uit vliegen dicht!
De wespen zullen net zolang zoeken en knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden en op die manier kunnen er dus grote aantallen naar binnen komen, met alle gevolgen van dien.
Door de risico’s die het bestrijden van een wespennest met zich meebrengt is het verstandig om het nest met rust te laten, en de bestrijding over te laten aan een gediplomeerde vakman.
Het bestrijden van wespennesten wordt vaak gedaan met speciale wespenpoeder en in de middaguren. In de middag wordt het nest namelijk continu bevlogen en verlaten waardoor het poeder zich goed kan verspreiden door het nest. Hierdoor sterft uiteindelijk de koningin en de rest van de wespen.
Hoe lang duurt het voordat een nest is bestreden?
De meeste wespen zullen na een dag bestreden zijn. Als het nest verder zit dan de uit- en invlieg gangen kan het meer dan een dag duren. Als het langer dan 4 dagen duurt komen wij u nogmaals gratis helpen.
Wat kost het bestrijden van een wespennest?
Er is niet een standaard prijs voor het verwijderen van een wespennest, dit ligt aan de regio, tijd van het jaar, of er een nesten plaag is en de uitvoerder zelf natuurlijk. Gemiddeld kost het bestrijden van een wespennest ongeveer € 65.