Waarom kiest u voor een warmtepomp?

Warmtepomp

Een warmtepomp is bijzonder laag in energieverbruik. U verbruikt tot 40% minder ten opzichte van klassieke aardgas- of stookolie verwarming. Verder heeft u geen fossiele brandstoffen nodig, enkel een minimum aan stroom. Het systeem zal ook minder onderhoudskosten met zich meedragen dan een traditionele centrale verwarmingsketel. U heeft geen afvoergassen.

Prijs en premies

Aangezien er een legio aan mogelijkheden is qua systemen is het moeilijk om een exact prijskaartje mee te geven. Ook de grootte van de woning zal bepalen wat de prijs van een warmtepomp zal zijn. Voor een aerothemische warmtepomp ligt de prijs al gauw rond de 15.000 euro. Een geothermische kost al snel 5.000 euro meer. Daarnaast wordt de premie ook bepaald door het type warmtepomp en het vermogen (wordt door netbeheerders berekend). In sommige gemeenten geniet u van een extra premie.

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Wanneer u op zoek bent naar alternatieven om uw woning te verwarmen zullen ze u zeker een warmtepomp voorstellen. De werking van zo een warmtepomp kan vergeleken worden met dat van een koelkast, maar dan omgekeerd. Het vriesvak bevat een verdamper waar koelmiddel in circuleert. De warmte van de voedingswaren kan de koelkast via een condensor verlaten. Op dezelfde manier haalt de warmtepomp warmte uit het milieu. In aarde, water of lucht zit er dankzij de zon altijd – zelfs tijdens de winter- enorme massa’s warmte opgeslagen. Deze warmte kunt u gebruiken om uw thuis op de warmen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Door middel van arbeid wordt warmte verplaatst. Deze warmte moet uiteraard van ergens komen. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de aarde, het water of de lucht. Vervolgens wordt de warmte op een hogere temperatuur gebracht door drukverhoging en zo de woning in gepompt om de centrale verwarming aan te sturen. Het verbruik van energie ligt laag. Er is enkel stroom nodig om de compressor aan te drijven. De rest komt van de aanwezige warmte uit de natuur.

Wanneer is een warmtepomp geschikt?

Plaats enkel een warmtepomp wanneer uw huis degelijk geïsoleerd is. Een warmtepomp werkt op relatief lage temperatuur. Het water van het verwarmingscircuit kan tot 35 à 40°C zijn, daarom mogen er geen grote warmteverliezen zijn. U combineert best een warmtepomp met verwarmingssystemen op lage temperatuur. Er zijn warmtepompen waar u sanitair water mee kunt opwarmen. Aan dit soort systeem is er een boiler voorzien. Het rendement wordt aangeduid met de COP-waarde, een afkorting voor Coefficient Of Performance, en staat voor de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte energie. De aangeraden COP moet minstens 4 zijn. Hoe hoger deze waarde ligt, hoe beter.