Water dat “hard” is bevat veel kalk. Kalk zorgt voor witte aanslag op kranen en de tegels. Kalk is vaak lastig te verwijderen. Water dat veel kalk bevat heeft nog meer nadelen. Zo zorgt kalkhoudend water voor een droge huid en lijkt er een verband te bestaan tussen hard water en eczeem. Een oplossing om hard water minder hard te maken is het gebruiken van een waterontharder. Wat is een waterontharder en wanneer heb je hem nodig?
Hard water
Met hard water wordt bedoeld de hoeveelheid kalk die in het water zit. Deze waterhardheid verschilt per plek in Nederland. De hardheid of zachtheid van water wordt aangegeven van 0 tot en met 20dH. Over het algemeen is het water in Nederland vrij hard. Het minst harde water vind je in Friesland, delen van Gelderland en Flevoland. In Overijssel, Limburg en delen van Noord-Brabant en de randstad is het water hard.
Wat is een waterontharder?
Een waterontharder zorgt ervoor dat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. Kalk en magnesium blijven aan deze bolletjes kleven en zo wordt de kalk uit het water gefilterd. Dit mechanisme wordt een ionenwisselaar genoemd. Waterontharders die gebruik maken van een ionenwisselaar zijn de meest effectieve waterontharders op de markt. De waterontharder van Divisoft maakt gebruik van dit mechanisme. Het filter van deze waterontharder slijt niet. Hierdoor blijven waterontharders wel 15 tot 25 jaar werken. Het enige wat eens in de zoveel tijd moet gebeuren is het aanvullen van de zoutvoorraad.
Wanneer heb ik een waterontharder nodig?
Een waterontharder heb je nodig wanneer je in een streek woont met hard water en hier hinder van ondervindt. Bijvoorbeeld omdat je een droge huid krijgt of je kranen vast blijven zitten door kalkophopingen. Door het plaatsen van een waterontharder gaan huishoudelijke apparaten die water gebruiken langer mee.