Tijdens een verbouwing zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Er kan bijvoorbeeld schade aan je interieur ontstaan. Je stoot een blik verf om over je net gelegde laminaat of de door jou ingehuurde klusser boort door een waterleiding heen. Of er ontstaat door jouw verbouwing schade aan eigendommen van anderen, bijvoorbeeld wanneer een steiger omvalt op de auto van de buurvrouw. Welke schade dekt je opstalverzekering en is het nodig om een extra verzekering af te sluiten?
De dekking van je opstalverzekering en inboedelverzekering
Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en wordt bijna altijd door hypotheekverstrekkers verplicht gesteld. Wanneer je tijdens de verbouwing niet in je huis woont is de dekking van deze verzekering echter beperkt. Je huis is dan vaak enkel verzekerd tegen schade ontstaan door bliksem, brand, storm, ontploffing en luchtvaartuigen. Alleen als er sprake is van braak zijn vandalisme en diefstal gedekt. Kijk je polis na om te zien welke voorwaarden jouw verzekeraar stelt.
Voor de dure bouwmaterialen die in je woning aanwezig zijn tijdens een verbouwing is de dekking van je eventuele inboedelverzekering vaak niet toereikend. Mochten deze gestolen geworden, dan krijg je dus niet de volledige waarde vergoed. Dit kan een behoorlijke financiële domper betekenen.
Speciale bouwverzekering
Het kan daarom verstandig zijn om voor je verbouwing een aparte bouwverzekering af te sluiten. Dit is een speciale verzekering voor verbouwingen. Onder meer diefstal van bouwmaterialen, materiële schade en schade aan anderen zijn dan gedekt. Dat klust toch een stuk prettiger!
Er zijn diverse aanbieders van bouwverzekeringen voor particulieren, zoals Nationale Nederlanden, Allianz en Doorneweerd. Vergelijk zeker verschillende offertes voordat je een bouwverzekering afsluit, want er is wel wat verschil in dekking en premie.
Let op: na een verbouwing is je huis vaak meer waard. Vergeet niet om dit door te geven bij je opstalverzekeraar, zodat je woning niet onderverzekerd is.
Hoe zit het met aansprakelijkheid?
Als je een aannemer inschakelt, let er dan op dat hij een CAR-verzekering (Construction All Risks) heeft. Wanneer de aannemer schade veroorzaakt tijdens de verbouwing, dan is deze gedekt door deze verzekering.
Mocht je samen met vrienden gaan klussen, vraag dan of ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben die eventuele schade die ontstaat tijdens de verbouwing vergoed en maak duidelijke afspraken. Zo voorkom je nare conflicten over geld.
Rechtsbijstandverzekering
Wanneer je een aannemer inschakelt voor de klus, dan kan het wijs zijn om een rechtsbijstandverzekering te hebben die eventuele juridische kosten dekt. Mocht er een conflict ontstaan met je aannemer, dan kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Hou wel rekening met een mogelijke wachttijd. Vaak ben je pas drie maanden na de ingangsdatum van de verzekering gedekt. Juridische problemen die in de wachttijd ontstaan zijn niet gedekt. Sluit dus bijtijds een rechtsbijstandverzekering af.