Huis renoveren met een warmtepomp: de mogelijkheden

huis-renoveren-met-warmtepomp

Steeds meer huishoudens denken erover na om te kijken naar mogelijkheden om hun woning duurzamer te verwarmen. En als er plannen zijn om de woning te renoveren, dan is dat de ideale mogelijkheid daarvoor. Maar het kan ook aanleiding zijn om de woning te renoveren en bijvoorbeeld ook extra te isoleren. Maar wat zijn de mogelijkheden als je je huis gaat renoveren met een warmtepomp en waar moet je rekening mee houden? Je leest het in dit artikel.

Voor iedere woning is er een geschikte warmtepomp

Waar voorheen veel, met name oudere woningen, niet geschikt waren voor een warmtepomp, is er tegenwoordig voor bijna iedere woning wel een geschikte warmtepomp beschikbaar. Wel is het zo dat het beste rendement gehaald kan worden met een woning die optimaal geïsoleerd is en een cv-installatie met een lage aanvoertemperatuur. Het is dus altijd verstandig om bij het renoveren te kijken naar de mogelijkheden om meteen beter te isoleren en mogelijk vloerverwarming aan te leggen in plaats van radiatoren.

Verschillende warmtepompinstallaties

Voor de werking van de warmtepomp hebben sommige warmtepompen een buitenunit of een bron in de grond nodig. Dit zijn de belangrijkste soorten warmtepompinstallaties:

  • Ventilatielucht/water warmtepomp: deze heeft alleen een binnenunit en wordt aangesloten op het mechanische ventilatiesysteem.
  • Lucht/water warmtepomp: deze installatie bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Met behulp van de buitenunit wordt de buitenlucht naar binnen gevoerd en omgezet in energie voor het verwarmen van de woning.
  • Water/water warmtepomp: een warmtepompinstallatie met een bron in de grond, die warmte onttrekt uit de bodem.
  • Hybride warmtepomp: dit is meestal een lucht/water warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel.

Waarop letten bij het installeren van een warmtepomp

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening kunt houden bij het installeren van een warmtepomp bij renovatie:

  • Isolatie: kijk of er mogelijkheden zijn om beter te isoleren, zodat de warmtepomp optimaal rendement kan leveren.
  • Locatie: plaats de warmtepomp bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de bron van warmte of koelte en dat er genoeg ruimte is voor het installeren, onderhouden en repareren van de warmtepomp.
  • Vergunningen: check bij de gemeente of er mogelijk beperkingen of vergunningen gelden voor het installeren van de warmtepomp.
  • Huidige verwarmingssysteem: bekijk samen met een warmtepompinstallateur of er mogelijk aanpassingen gedaan moeten worden aan het huidige verwarmingssysteem.
  • Rendement: let goed op het rendement en de energie-efficiëntie van de warmtepomp.
  • Subsidie: kijk of je mogelijk in aanmerking kunt komen voor de ISDE-subsidie, een teruggave vanuit de overheid bij het nemen van energiebesparende maatregelen.
  • Onderhoudsplan: zorg ervoor dat de warmtepomp na de installatie regelmatig inderhouden wordt om de levensduur zoveel mogelijk te verlengen.

Lees voor meer informatie ook het artikel over de redenen waarom je voor een warmtepomp zou moeten kiezen en duurzame energiesystemen voor in huis. Een installateur kan helpen bij het bepalen van de beste oplossing voor de woning.